De raad wordt om de tuin geleid, stelt het burgerinitiatief (Foto: aangeleverd)
De raad wordt om de tuin geleid, stelt het burgerinitiatief (Foto: aangeleverd)

‘Coalitie probeert afvalsysteem toch tegen te houden’

Algemeen

ALMERE – Amendement RG-394 van de collegepartijen VVD, Leefbaar Almere, ChristenUnie en CDA moet er komende donderdag tijdens de Politieke Markt voor zorgen dat het college toch de ruimte krijgt om het afvalsysteem met nascheiding (PMD+) voorlopig niet in te voeren.

Door Marcel Beijer

Dat is de stellige overtuiging van het burgerinitiatief dat de gemeenteraad de laatste maanden heeft overtuigd om niet het collegevoorstel van wethouder Jan Hoek (GroenLinks) uit te voeren. Het college wil namelijk het huidige afvalsysteem, waarbij bewoners zelf alle afval moeten scheiden, handhaven. Bij laagbouw wordt dan een extra rolcontainer ingevoerd omdat de duo-rolcontainer verdwijnt. 

Bedrieglijk hoopvol

Volgens de leden van het burgerinitiatief (een groep Almeerders die heeft proefgedraaid met PMD+ en daar zeer enthousiast over is) is de titel van het amendement RG-394 ‘Voer PMD+ in als toekomstig afvalsysteem in Almere’, bedrieglijk hoopvol. In een brief aan alle raadsleden waarschuwen zij voor dit amendement waarmee de partijen ‘onder het mom van een overbruggingsmaatregel de invoering willen vertragen en bewoners van de laagbouw mogelijk alsnog vier nieuwe rolcontainers met chips krijgen’. Ook worden er volgens het burgerinitiatief ‘onnodig miljoenen euro’s geïnvesteerd in een pasjessysteem op alle ondergrondse containers en we worden geconfronteerd met hoge kosten voor het beheer van het pasjessysteem.’

Politieke truc

Volgens bronnen in het stadhuis is de invoering van PMD+ binnen de coalitie een bron van conflict. Het ingediende amendement RG-394 zou een politieke truc zijn om tijd te kopen om zo wethouder Jan Hoek uit de wind te houden en op termijn tot de conclusie te kunnen komen dat nascheiding toch niet de voorkeur verdient. Terwijl een merendeel van de raad dit systeem het beste voor Almere vindt.

Transitieplan

Het burgerinitiatief helpt de raadsleden in de brief er fijntjes aan te herinneren dat het merendeel van de raad en de Almeerders een spoedige en efficiënte invoering van systeem PMD+ wil. Ze stellen voor om een specialist in te huren op het gebied van afvalinzameling én nascheiding die gaat rapporteren aan de raadsleden. ‘Wij verzoeken u daarom te kiezen voor het burgerinitiatief, aangevuld door amendement PVV (RG-393) en motie (RG-397). Alleen met dit besluit zal systeem PMD+ binnen afzienbare tijd naar uw tevredenheid en wens van de Almeerders worden ingevoerd.’

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto