(Foto: AdobeStock)
(Foto: AdobeStock)

Floriade: ‘klachten Almeerse bedrijven rijkelijk laat’

Algemeen

ALMERE - Maandag diende de rechtzaak die de Combinatie (de twee Almeerse bedrijven Baljetgroep BV en TSR Total Sound Reinforcement) tegen de Floriade BV hadden aangespannen.

door Persbureau Argos

De Combinatie eist van de Floriade dat de aanbestedingsprocedure voor licht, geluid en audiovisuele middelen voor twee percelen op het Floriadeterrein opnieuw in de markt wordt gezet. Zij vindt dat de Floriade zich niet heeft gehouden aan het transparantiebeginselen en dat ze ongelijk behandeld is ten opzicht van het bedrijf Stagelight aan wie het project is gegund.

Volgens de raadsvrouw van de Combinatie, zou de aanbesteding rammelen omdat er te weinig en te vage informatie is gegeven om tot een goede inschrijving te komen van de aanbesteding. Er is vaak naar aanvullende informatie gevraagd gedurende de inschrijving. Zo zou bij een groot deel van de podia niet duidelijk zijn om wat voor soort optredens het zou gaan en hoeveel publiek er zou komen. Waardoor de Combinatie geen idee kreeg met welk doel zij een licht- en geluidsplanning moesten maken: “Een orkest met twintig leden vraagt meer ondersteuning dan een a cappellakoor met drie zangers.”

Weinig informatie

Ook voor de inzet van personeel, duurzaamheid van het geleverde materiaal en de prijs vindt de Combinatie dat zij te weinig informatie heeft gekregen om tot een goed resultaat te komen. De gunning aan Stagelight, een soortgelijk bedrijf als eisers, uit Den Bosch, zou daarnaast bevoordeeld zijn omdat de twee beoordelaars voor de gunning, het hoofd technische productie en de projectmanager kunst en cultuur, al eerder intensief samenwerkten met Stagelight, die ook betrokken was bij de vorige Floriade.

Rijkelijk laat

De twee advocaten van Floriade noemden de klachten van de Combinatie rijkelijk laat: „Het had voor de hand gelegen dat zij vragen voorafgaand aan de inschrijving hadden gesteld.” Volgens de advocaten mag de Floriade mag zij er vanuit gaan als een inschrijving heeft plaatsgevonden er met de criteria wordt ingestemd. Daarnaast stelt zij dat partijen die meegedaan hebben aan de gunning zo’n tien procent in prijs van elkaar verschillen: “Dat is een goede indicatie voor de duidelijkheid en transparantie van de criteria.” Bovendien zou een nieuw op te zetten aanbesteding een enorme extra kostenpost zijn voor alle partijen, aldus de raadsvrouw van Floriade.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto