Toon van Dijk. (Foto: aangeleverd)
Toon van Dijk. (Foto: aangeleverd)

Argwaan over calamiteitenpotje Floriade

Algemeen

ALMERE –  Het college wil tien miljoen euro opzij zetten voor als er zich tijdens de Floriade calamiteiten gaan voordoen. De PVV gelooft daar geen sikkepit van. Volgens fractievoorzitter Toon van Dijk is het geld bestemd om de aansprakelijkheid van de bestuursleden van de Floriade BV te kunnen bekostigen.

Door Marcel Beijer

De argwaan bij Van Dijk nam donderdagavond tijdens de Politieke Markt toe toen wethouder Jan Hoek (GroenLinks) wel erg veel woorden nodig had om uit te leggen dat dit potje bestemd is voor calamiteiten, bijvoorbeeld als zich tijdens het evenement  een ongeluk voordoet, of als er vanwege corona opnieuw een lockdown komt en mensen die al een kaartje hebben gekocht hun geld terug eisen

Aansprakelijkheid

Van Dijk verbaasde zich over de uitleg van de wethouder die in zijn betoog uitlegde dat de huidige directeur, Hans Bakker, bij zijn aantreden had opgemerkt dat er niets geregeld was op het gebeid van bestuursaansprakelijkheid. “Waarom noemt u dat als voorbeeld?”, stelde Van Dijk. “Want wat heeft dat nou met dat calamiteitenpotje te maken?”

Geen snars

Hoek zei het voorbeeld slechts als aanloop in zijn betoog te hebben gebruikt, maar de PVV-leider geloofde daar geen snars van. “We hebben in de begroting van de Floriade al een risicoreservering opgenomen. Mocht zich een calamiteit voordoen, dan kan de Floriade BV gewoon bij de gemeente aankloppen. Waarom moet daar ineens tien miljoen extra voor komen? Ik geef u het antwoord: om de bestuursaansprakelijkheid te bekostigen.”
De wethouder was verbolgen over de kritiek van de PVV. “Dan gelooft u dus niet wat ik zeg. Dit potje geeft de gemeente extra zekerheid dat de Floriade kan doorgaan als zich een calamiteit zal voordoen.”
Van Dijk heeft namens de PVV een motie ingediend om de 10 miljoen niet beschikbaar te stellen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto