Bastiaan Malotaux, fractievoorzitter van het CDA. (Foto: aangeleverd)
Bastiaan Malotaux, fractievoorzitter van het CDA. (Foto: aangeleverd) Bart Buijs

CDA: ‘Communiceer alleen positieve bezoekersaantallen Floriade’

Algemeen

CDA: ‘Communiceer alleen positieve bezoekersaantallen Floriade’

Door Robert Mienstra

ALMERE – “Communiceer alleen cijfers over de bezoekersaantallen tijdens de Floriade als die positief zijn.” Dit stelde raadslid Bastiaan Malotaux van het CDA bij de Politieke Markt van afgelopen donderdag. Hij reageerde op de stelling van Toon van Dijk (PVV) dat er regelmatig over de bezoekersaantallen moet worden gecommuniceerd tijdens de expo. “De PVV wil transparantie.”

Malotaux vond dat het publiceren van tegenvallende bezoekerscijfers een negatief effect op de kaartverkoop zal hebben. “Dus publiceer cijfers alleen als de positief zijn.” Van Dijk vond dit een verkeerd uitgangspunt: “Als er dus niets gepubliceerd wordt, dan weten we dat de cijfers tegenvallen.”
Wethouder Jan Hoek (GroenLinks) ging mee in de opvatting van Malotaux: “Het getuigt van goed koopmanschap als we tijdens de expo die zaken communiceren die bijdragen aan een doorslaand succes van de Floriade. Het is niet in het belang van de expo  te communiceren over dingen die leiden tot achterblijvende kaartverkoop. Pas na de Floriade moeten de resultaten bekend gemaakt worden.”

Betaald of niet

Tijdens de bijeenkomst was er ook discussie of de te verwachten twee miljoen bezoekers ook betalende bezoekers zijn. Ruud de Jonge (PvdA) en Toon van Dijk (PVV) stelden daar vragen over. Hoek stelde dat de Floriade BV. rekent met betalende bezoekers, maar dat de verkoop van tickets een ingewikkelde zaak is. Hij zegde toe dat daarover een raadsbrief.

Vergunningen

Vrijwel alle partijen uitten hun zorgen over het vergunningentraject. “In het voorjaar werd gesteld dat de evenementenvergunning er aan kam, toen werd het september en nu staat het gepland voor eind november”, verwoordde Hans van Dijk (ChristenUnie) de zorgen. “Het wordt maar later en later.” Johan de leeuw (AP/OPA) wilde weten wat er gebeurd als de vergunningen er niet op tijd zijn: “Gaan we dan gedogen? Dat kan toch niet?”
Wethouder Hoek had met name zorgen over de vergunningen die de deelnemende landen moeten aanvragen. “Het is wel zaak dat die op tijd worden aangevraagd. Bovendien kunnen we landen niet weigeren om deel te nemen.”

Het onderwerp Floriade had drie weken geleden al afgehandeld moeten zijn. De raad had echter meer tijd nodig. Zoveel meer, dat binnenkort er een vierde zitting nodig is.

Uit de krant