Komt het buitenzwembad bij Kasteel Almere? (Foto: Almere DEZE WEEK)
Komt het buitenzwembad bij Kasteel Almere? (Foto: Almere DEZE WEEK)

Buitenzwembad mogelijk bij Kasteel Almere

Algemeen

ALMERE – In het onderzoek naar mogelijke locaties voor het buitenzwembad focust het college zich nog op drie opties. Het binnenzwembad in Muziekwijk en het Spanningsveld langs de A6 waren al bekend, opvallende nieuwe mogelijkheid is bij Kasteel Almere.

Door Marcel Beijer

Dat blijkt uit raadsbrief die het college naar de raadsleden heeft verstuurd. Wethouder Julius Lindenbergh stelt nadrukkelijk dat alle opties nog openstaan, maar dat de locatie bij het kasteel wel erg interessant is. “Je ziet dat de meest populaire buitenzwembaden vaak in een bosgebied liggen en de locatie ligt van de drie opties bovendien het dichtst bij Haven, waar geen zwembad meer is.”

Spanningsveld

Dat betekent volgens Lindenbergh niet dat de locatie bij het kasteel nu de voorkeur heeft. “De locatie Spanningsveld heeft de meeste mogelijkheden, omdat die ook mogelijkheden biedt voor uitbreiding zonder dat we daarvoor bomen hoeven te kappen. De locatie bij het zwembad in Muziekwijk is misschien het lastigst, maar heeft weer als voordeel dat het te combineren is met het binnenbad.” De optie voor sportpark Fanny Blankers-Koen lijkt af te vallen. Lindenbergh: “Je krijgt dan met Almere City FC twee grote publiekstrekkers vlak bij elkaar. Op dit moment zou dat nog geen probleem zijn, maar we moeten naar de toekomst kijken: zodra één van de twee een heel grote publiekstrekker wordt kom je logistiek in de problemen.”

Zes locaties

Aanvankelijk waren er zes interessante locaties, met de optie Kasteel Almere is daar een zevende bijgekomen. Het college wil zich nu focussen op de drie die zijn overgebleven. “Dat betekent niet dat de andere vier zijn afgevallen, maar deze drie gaan we doorberekenen.” Volgens de wethouder lijkt het daarbij financieel mogelijk om een relatief groot zwembad neer te zetten, met (zwem)gerelateerde voorzieningen, middelgrote horeca en de mogelijkheid om in de toekomst uit te breiden. De gemeente wil op korte termijn met omwonenden van de drie locaties in contact komen. “Dat is natuurlijk geen referendum. We willen het wel zorgvuldig doen en de voor- en tegenargumenten vernemen die er leven. Het is de gemeenteraad die beslist.”

Ondernemers

De groep ondernemers die volgens initiatiefnemer Gregor Stam bereid zou zijn om 5 miljoen euro in het buitenbad te investeren heeft niets meer van zich laten horen, stelt Lindenbergh. “We hebben met ze om tafel gezeten. Ze hadden veel enthousiasme en wilden meedenken. Maar er is nooit een concreet voorstel voor een financiële bijdrage aan de bouw en exploitatie ontvangen.”
Lindenbergh hoopt dat in het jaar 2026 de eerste baantjes in het buitenzwembad getrokken kunnen worden.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto