De campus, met daarachter (rood) de Smaragd. (Foto: aangeleverd)
De campus, met daarachter (rood) de Smaragd. (Foto: aangeleverd)

Omwonenden tegen campus Hospitaalgarage

Algemeen

STAD CENTRUM – Omwonenden van de Hospitaalgarage in het centrum van Almere Stad zijn tegen de komst van de campus op die plek. Ze zijn een petitie gestart om de bouw tegen te gaan.

Door Marcel Beijer

De gemeenteraad besloot op de plek van de Hospitaalgarage het hoofdgebouw van Hogeschool Windesheim te bouwen, met daarbij 1250 studentenwoningen. De bewoners zijn daar faliekant tegen en zijn een petitie gestart om zoveel mogelijk steun te verkrijgen. Initiatiefneemster van de petitie is Carla van Beek, bewoonster van de Smaragd, het wooncomplex boven de vestiging van de Hema en werkzaam in het Flevoziekenhuis. “We zijn de petitie opgestart met meerdere bewoners, bijvoorbeeld ook van het Forum. Het is onbegrijpelijk dat de gemeenteraad voor deze plek heeft gekozen. Er moeten 1250 studentenwoningen komen. Dat betekent dat er een enorm hoog gebouw komt te staan. Die duizenden studenten zullen voor geluidsoverlast zorgen.”

Parkeren

Ook vrezen de ondertekenaars dat er parkeerproblemen ontstaan. “Bezoekers van het ziekenhuis maken veel gebruik van de Hospitaalgarage. Waar moeten die dan heen? Er is nu al te weinig parkeergelegenheid. Dan zegt de gemeente dat studenten geen parkeervergunning zullen krijgen. Maar dat lijkt ons niet haalbaar.” Ook voorziet Van Beek problemen voor de hulpdiensten. “Op de Hospitaaldreef staat nu al continue een file. Dat kan gevaarlijke gevolgen hebben. De toevoerweg voor ambulances, brandweer en politie is nu al overbelast. De toevoerweg is smal.”

Voetnoot

Lange tijd leek het hoofdgebouw met de campus op de plek van gebouw De Voetnoot te komen, met 1500 studentenwoningen aan de overkant van de Landdrostdreef. Op verzoek van de gemeenteraad werd ook naar andere locaties gekeken, waarna de Hospitaalgarage in beeld kwam. Van Beek denkt dat er in de buurt genoeg leegstaande panden staan die gebruikt zouden kunnen worden.”
De petitie is hier te vinden.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto