De ondertekening van het contract met Indonesië op 17 juli 2021. V.l.n.r. Annemarie Jorritsma, burgemeester Franc Weerwind, mr. Mayerfas, ambassadeur van Indonesië en Floriade-directeur Sven Stimac (Foto: Studio Rotgans/ Rinus Lettinck)
De ondertekening van het contract met Indonesië op 17 juli 2021. V.l.n.r. Annemarie Jorritsma, burgemeester Franc Weerwind, mr. Mayerfas, ambassadeur van Indonesië en Floriade-directeur Sven Stimac (Foto: Studio Rotgans/ Rinus Lettinck) lettinck

Stok tussen de spaken bouw Floriadepaviljoen Indonesië

Algemeen

ALMERE – De Floriade BV heeft het contract voor deelname van Indonesië aan de Floriade getekend, maar het oorspronkelijk ontwerp is door covid beperkingen niet meer haalbaar. Daarbij gaat het om beschikbaarheid materialen en lange wachttijd voor containers. Er wordt nu gekeken naar een ander ontwerp of een ander gebouw. Daar moet dan weer een vergunning op gevraagd worden.

Door Robert Mienstra

Toon van Dijk, fractievoorzitter van de PVV, heeft over deze zaak en de verdere voorgang van de Floriade een agendapunt ingediend voor de Politieke Markt van volgende week. “Ik kreeg als antwoord op technische vragen aan het college dit antwoord over Indonesië”, zegt Van Dijk. “Hoe het nu verder moet met onder meer de vergunning is onduidelijk.”
Van Dijk wil van het college antwoord op de vraag hoe het nu verder moet met de Floriade. “Burgemeester Franc Weerwind is minister geworden, maar die was wel de spil rond de voortgang van de Floriade sinds de go/no-go”, vertelt van Dijk. “Ik wil in de raadsvergadering boven tafel krijgen hoe de voortgang er nu uit ziet.”

Penibel

Tijdens de raadsvergadering van 9 december zei voormalig burgemeester Weerwind dat de Floriade BV nu snel aan de slag moet om de veiligheidsplannen te verbeteren. “Floriadedirecteur Hans Bakker zei mij dat de BV het in december gaat regelen. Mij is door de Floriade BV verzekerd dat de plannen in januari op orde zijn. Als de plannen half januari niet klaar zijn, komen we in een penibele situatie stelde Weerwind destijds.
In die situatie lijkt de Floriade nu beland te zijn. Er is nog niets bekend over de vergunningen voor de veiligheid en de mobiliteit.

Vergunningen

Van Dijk maakt zich verder zorgen over de vergunningen voor andere landen. “In de antwoorden van het college staat dat de vergunning voor China binnenkort wordt aangevraagd, Taiwan heeft begin 2021 al aangegeven niet mee te doen, Turkije lijkt met twee inzendingen te komen, een officiële en een particuliere. Zij zijn nog bezig met ontwerp. Er is nog geen vergunning aangevraagd. Het contract met Qatar is getekend. De vergunning is aangevraagd en in behandeling en Indonesië is nu een vaag verhaal.”

Van Dijk maakt zich grote zorgen over de voortgang van de wereldtuinbouwtentoonstelling. “Er zijn nog iets meer dan 90 dagen te gaan. Het is inmiddels allemaal wel heel kort tijd. Ik hoop dat ik volgende week afdoende antwoorden krijg die mijn zorgen wegnemen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto