De geplande IJmeerlijn (Foto: aangeleverd)
De geplande IJmeerlijn (Foto: aangeleverd)

Almeerders in toekomst toch weer in file?

Algemeen

ALMERE – Almeerders zullen ooit toch weer in de file komen te staan op weg naar Amsterdam. Zeker na de bouw van Almere Pampus. Volgens wethouder Jan Hoek (GroenLinks) zal de IJmeerlijn met een autoweg naast een metroverbinding nauwelijks verbetering brengen in de automobiliteit van de Almeerders.

Door Robert Mienstra

Op de Politieke Markt van afgelopen donderdag betoogde de wethouder dat een autoweg naast de IJmeerlijn de automobilist hooguit 5 minuten tijdwinst oplevert: “Daarvoor wordt een extra autoweg van miljarden wel heel erg duur. Wel een weg bouwen garandeert niet dat we toch weer in de file komen, sterker nog een IJmeerweg lost het verwachte fileprobleem niet op. Daarom stelt het college voor de weg niet aan te leggen.”

Verdeeld

De raad is verdeeld over het aanleggen van een IJmeerweg. De VVD en PVV zijn voor, maar GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de PvdA zijn tegen. Die willen alleen een metroverbinding en een (snel)fietspad. “De best mogelijke IJmeerverbinding is die zonder weg”, zei Jaap Steenkamer van GroenLinks. Mark de Kuster van de VVD was het stelligst voorstander: “Als we de IJmeerweg nu al van tafel halen, dan komt die weg er zeker nooit.” Het VVD-raadslid kondigde daarover moties aan die volgende week besproken gaan worden. 

Fileprobleem

Wethouder Hoek realiseerde zich dat een deel van de raad hecht aan een IJmeerweg. “Ik heb dat ook gemeld in de overleggen die er zijn over dit onderwerp.” Hij stelde dat er wellicht meer onderzoek gedaan moet worden. “Misschien moeten we de A6 wel verbreden. Zeker is dat er een oplossing moet komen voor het dreigende fileprobleem. Het college deelt die zorgen. Dat Almeerders in de toekomst weer een uur in de file komt te staan is ongewenst.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto