Toon van Dijk van de PVV. (Foto: Fred Rotgans)
Toon van Dijk van de PVV. (Foto: Fred Rotgans)

PVV: ‘Wethouder informeerde raad onjuist over financiën Floriade’

Algemeen

ALMERE – De PVV wil donderdagavond op de Politieke Markt in een debat bespreken of de Floriadewethouder Jan Hoek (GroenLinks) nog langer het vertrouwen van de raad geniet nu naar mening van de partij is aangetoond dat de raad bewust onjuist is geïnformeerd over de aanleiding en het doel van de liquiditeitsfaciliteit voor de Floriade BV. 

Door Robert Mienstra

‘Op 16 november 2021 is de gemeenteraad met een raadsbrief geïnformeerd over het collegebesluit om een liquiditeitsfaciliteit van 10 miljoen euro aan de Floriade BV ter beschikking te stellen omdat op de aandeelhoudersvergadering van de Floriade van 23 september 2021 de zorg is uitgesproken dat in geval van calamiteiten of onvoorziene gebeurtenissen zij niet aan haar verplichtingen kan voldoen schrijft de PVV. Het geld zou onder meer gebruikt kunnen worden als toegangskaarten door de coronacrisis terug betaald moeten worden.

Notulen

De notulen van die aandeelhoudersvergadering werden niet aan de PVV ter beschikking gesteld. Onlangs is de PVV toch in het bezit gekomen van die notulen. Tot stomme verbazing van de partijstaat in dat verslag iets totaal anders: ‘De heer Bakker heeft bij zijn benoeming tot bestuurder van de Floriade Almere 2022 BV kenbaar gemaakt dat een bestuursaansprakelijkheidsverzekering met een dekking van minimaal 10 miljoen euro een voorwaarde is waaronder de benoeming geaccepteerd kan worden.’

Geen moer

Op 9 december 2021 vroeg Toon van Dijk (PVV) in de raad: “Ik wil toch heel duidelijk krijgen wat de bestuurdersaansprakelijkheid dan met die liquiditeitsfaciliteit te maken heeft.” Floriadewethouder Jan Hoek antwoordde toen: “Geen moer”, aldus de PVV.
Nu de PVV nadere informatie heeft uit de notulen, concludeert de partij dat de wethouder de raad onjuist heeft geïnformeerd. De 10 miljoen euro zou ten behoeve van de bestuursaansprakelijkheid van de directeur van de Floriade zijn en niet voor calamiteiten.

Vertrouwensvraag

De “PVV wil in het debat onder meer weten ‘of de wethouder staande houdt dat de liquiditeitsfaciliteit ‘geen moer’ te maken heeft met de door de heer Bakker gestelde voorwaarde dat er minimaal 10 miljoen euro dekking verleend zou worden voor bestuurdersaansprakelijkheid.’ Verder stelt de PVV de vraag waarom de raad niet geïnformeerd is over de voorwaarden die Bakker stelde voor de aanvaarding van zijn functie als Floriadedirecteur.
Met deze en andere vragen stelt de PVV de vertrouwensvraag over wethouder Hoek.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto