Hans Bakker. (Foto: LinkedIn)
Hans Bakker. (Foto: LinkedIn)

Floriadedirecteur vroeg vrijwaring eventuele claims aan Floriade

Algemeen

ALMERE - Uit stukken die de gemeente openbaar heeft gemaakt, blijkt dat Floriade-directeur Hans Bakker bij zijn aanstelling de voorwaarde heeft gesteld om het verzekerde bedrag van de bestuurdersaansprakelijkheidverzekering te verhogen of een vrijwaring van de gemeente tegen mogelijke claims te krijgen. De stukken zijn hier te lezen: https://almere.raadsinformatie.nl/document/11077345/2

Door Robert Mienstra

De gemeente en de Floriade B.V. discussiëren in de stukken over de vraag of Bakker aansprakelijk blijft als er toch een vrijwaring zou worden afgegeven. De vraag wordt verder opgeroepen of Bakker toch niet aansprakelijk is voor claims die de Floriade BV op het bord krijgt. Vrijwaring biedt dan geen soelaas in het geval de BV de claim niet kan dragen. Want als een grote claim op het bord van de B.V. komt, blijft de bestuurder aansprakelijk. Als er sprake is van een faillissement van Floriade Expo 2022 B.V., kan de curator zo’n vrijwaring naast zich neerleggen.

Uiterste moment

Bakker schrijft in een mail aan wethouder Julius Lindenbergh op 1 juli 2021 dat 22 juli voor hem het uiterste moment is dat zijn voorwaarden geaccepteerd moeten worden. De gemeente vindt dat zij met de liquiditeitsfacilitering van 10 miljoen die in december verleend werd aan de voorwaarden van de directeur heeft voldaan. Of Bakker daadwerkelijk een vrijwaring heeft gekregen blijft onduidelijk. Ook is onduidelijk of Bakker de liquiditeitsfacilitering van 10 miljoen vindt vallen onder zijn voorwaarde voor aanstelling als directeur.

‘Geen moer’

Onlangs gaf de gemeenteraad haar fiat aan een liquiditeitsfacilitering van 10 miljoen voor mogelijke claims, vooral om de Floriade BV in te dekken tegen mogelijke terugbetaling van kaartverkoop in geval van bijvoorbeeld corona. Op 9 december 2021 vroeg Toon van Dijk (PVV) in de raad: “Ik wil toch heel duidelijk krijgen wat de bestuurdersaansprakelijkheid dan met die liquiditeitsfaciliteit te maken heeft.” Floriadewethouder Jan Hoek antwoordde toen: “Geen moer”. 

Verkeerd geïnformeerd?

Vanavond wordt er om 21.30 uur in de raad een debat gevoerd over deze kwestie. Dan zal duidelijk worden of de voorwaarden van Floriadedirecteur Bakker ‘geen moer’ met de liquiditeitsfacilitering te maken hebben, of dat wethouder Hoek te kort door de bocht is gegaan of zelfs de raad verkeerd heeft geïnformeerd. Wellicht wordt dan ook de vraag beantwoord of Bakker al dan niet een vrijwaring voor claims heeft gekregen.

Motie van wantrouwen

Naar verwachting zal de PVV in deze kwestie een motie van wantrouwen indienen tegen Floriadewethouder Jan Hoek. Op 21 oktober staat in een mail van de gemeente aan onder meer Bakker: ‘we gaan er vanuit dat we in staat zijn om de coalitie rond dit onderwerp bij elkaar te houden.’

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto