De eerste bomen en struiken gingen dinsdag de grond in. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De eerste bomen en struiken gingen dinsdag de grond in. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Leerlingen Sterrenschool De Ruimte planten eigen ‘Sterrenbos’

Algemeen

POORT- Leerlingen van Sterrenschool De Ruimte mogen hun eigen stuk bos aanplanten in het Pampushout. In een stralend zonnetje ging de eerste groep kinderen dinsdag aan de slag. “Terwijl het veelbesproken Sterrebos in Limburg moet verdwijnen, gaan wij hier juist ons eigen Sterrenbos aanplanten”, vertelt directeur Frank Groot.  

Door Petra Onderwater

Onder leiding van boswachter Martine Dubois gingen de leerlingen enthousiast aan de slag met het planten van de eerste bomen en struiken. Dubois is de initiatiefneemster van het project Mijn Stukje Natuur. “Ik vind dat iedereen een eigen stukje natuur moet kunnen hebben, waarop je kunt doen en laten wat je wilt. Waar je hond lekker los mag lopen, waar je van de paden mag en waar je hutten mag bouwen”, vertelt zij. “Dit project biedt iedereen de mogelijkheid om 2000 vierkante meter natuur te huren.  In je ééntje, met vrienden, met de straat, met je school of je bedrijf bijvoorbeeld.” 

Vergroenen

Sterrenschool De Ruimte had daar wel oren naar. “Als school zijn we erg met de natuur bezig. Wij zijn ook ambassadeur van de Floriade en een van onze leerlingen is kinderdirecteur van Stad & Natuur”, vertelt Groot. “Bij onze school zelf vergroenen we al door het aanleggen van een moestuin en appel- en perenbomen.” 

Het aan te leggen stuk bos ligt een eindje verderop, in het Pampushout. “Wij hebben een stuk braakliggend terrein gehuurd waar we in samenwerking met boswachter Martine en de Almeerse Stadsbomerij een prachtig project met onze leerlingen gaan realiseren”, vertelt leerkracht Rob Megens van het Talentenlab. “We kunnen er straks natuurlessen geven en activiteiten organiseren. Leerlingen, betrokken ouders en de kinderopvang in ons gebouw hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid wat betreft het onderhoud.” 

Ontwerpen

Kinderen van groep 5 tot en met 8 zijn de afgelopen maanden bezig geweest met het ontwerpen van het bosperceel.  “We hebben gekozen voor verschillende fruitbomen, notenbomen en bessenstruiken”, vertelt de 11-jarige Sofie. “Naast de gewone lessen, zoals taal en rekenen, zijn we op onze school veel bezig met natuur, duurzaamheid en milieu. Dat we nu ons eigen stukje bos krijgen is wel bijzonder en dat we zelf mogen planten is ook heel leuk.” 

Van de Floriade Parade kreeg de school 2000 euro om het project te kunnen bekostigen. Van het geld zijn bomen, struiken en gereedschap aangeschaft.

Kijk voor meer informatie over Mijn Stukje Natuur op www.mijnstukjenatuur.nl

.

Boswachter Martine Dubois deelt de struiken en boompjes uit. (Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto