De ontwerpen werden donderdag gepresenteerd aan wethouder Froukje de Jonge. Rechts van haar staat winnaar Tyco Huiberts. (Foto: Fred Rotgans)
De ontwerpen werden donderdag gepresenteerd aan wethouder Froukje de Jonge. Rechts van haar staat winnaar Tyco Huiberts. (Foto: Fred Rotgans)

Winnaars Minecraft-challenge presenteren ontwerpen voor Oostvaarders

Algemeen

ALMERE – Hoe kan natuurbelevingcentrum Oostvaarders beter toegankelijk worden gemaakt voor mindervaliden? Dat was de uitdaging van de Open Monumentendag Minecraft Challenge die Kunstlinie Almere had georganiseerd. Donderdag werden de winnende ontwerpen gepresenteerd aan wethouder Froukje de Jonge.

Kunstlinie organiseerde op de Open Monumenten Dag in september 2021 een digitale workshop, waarbij door middel van de videogame Minecraft werd geprobeerd om architectuur toegankelijker te maken. “Monumenten zijn vaak gesloten gebouwen. Daarnaast zijn deze plekken niet voor iedereen vanzelfsprekend voor iedereen toegankelijk. Door een Minecraft-monument te maken, maak je het gebouw niet alleen online voor iedereen toegankelijk, maar kun je ook spelen met wat je met het pand zou kunnen doen”, aldus Odette Breijinck van Kunstlinie.

Voelen, ruiken en horen

Voor deze challenge werd het markante gebouw van natuurbelevingcentrum Oostvaarders nagebouwd in Minecraft. Hiervoor was de hulp ingeroepen van Thomas Bosch, spelontwikkelaar en eigenaar van Startup Cubefields. Eenentwintig jongeren gingen de uitdaging aan om oplossingen te bedenken voor een betere toegankelijkheid van het gebouw. Winnaar van de challenge was Tyco Huiberts. De 19-jarige bouwkundestudent had in zijn ontwerp meer openheid gecreëerd met minder muren in het pand, glazen deuren die automatisch openen, een ruimere lift en op de bovenverdieping grote raampartijen tot op de grond zodat ook mensen in een rolstoel van het uitzicht kunnen genieten. Middels een digitale camera die in verbinding staat met een verrekijker in het nog hoger gelegen Kraaiennest, kunnen mindervaliden ook dat uitzicht bewonderen zonder helemaal naar boven te hoeven. Zowel binnen als buiten had Tyco een belevingsruimte gecreëerd, waar iedereen de natuur kan voelen, ruiken, horen en ervaren.

Buitenruimte aantrekkelijker

De tweede prijs ging naar David Oosterom en Gijs Barends won de derde prijs. Alle drie de prijswinnaars hadden ook de buitenruimte rondom het natuurbelevingcentrum aangepakt, wat niet alleen de toegankelijkheid ten goede zou komen, maar het ook aantrekkelijker maakt om te verblijven. “Wij hebben mooie ideeën voorbij zien komen”, reageerden twee aanwezigen namens natuurbelevingcentrum Oostvaarders. Twee aanwezigen van het Stedelijk Overlegorgaan Gehandicapten Almere benadrukten wel dat de hellingen in de ontwerpen niet te steil mochten zijn en dat niet alleen rekening moet worden gehouden met mensen in een rolstoel, maar ook met auditieve en visuele beperkingen. 

Kunstlinie hoopt dat de ontwerpen architecten zullen inspireren, ook voor toekomstige projecten. De winnende inzendingen zullen te zien zijn op de website van Kunstlinie én worden beloond met een geldprijs. De eerste prijs bedraagt 500 euro, de tweede prijs 250 euro en de derde prijs 100 euro.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto