Een schets van het paviljoen (Foto: aangeleverd)
Een schets van het paviljoen (Foto: aangeleverd)

Oosterwold presenteert zich op de Floriade

Algemeen

OOSTERWOLD – De Coöperatie Oosterwold zal zich tijdens de Floriade presenteren op een eigen kavel. 

De coöperatie is een samenwerking van bewoners in Oosterwold die allemaal bij hun woning aan teelt doen. De coöperatie stelt het groente en fruit beschikbaar voor de lokale markt. Op termijn moet daarmee 10 procent van het Almeerse voedselmandje gevuld kunnen worden.
 “Wat we in Oosterwold doen is ‘feeding the city’. En laat dat nou net één van de hoofdthema’s van de Floriade zijn”, zegt Jan Albert Blaauw van de Stadslandbouwcoöperatie. De wereldexpo geeft de coöperatie de mogelijkheid om de bijzondere gebiedsontwikkeling van Oosterwold voor het voetlicht te brengen. “De uitgangspunten van Oosterwold passen naadloos binnen het thema. Immers, Oosterwold is duurzaam, zelfvoorzienend en minimaal 50 procent van het gebied wordt met stadslandbouw ingevuld. In de praktijk betekent dit zo’n 1.800 hectare stadslandbouwgrond. En dat is ongekend. We noemen het dan ook het grootste stadslandbouwproject ter wereld.”

Verkort

Bijkomend voordeel is dat met lokale teelt de traditionele voedselketen enorm wordt verkort. Om dit bijzondere gebied aan de buitenwereld te tonen hebben de Coöperatie Stadslandbouw Oosterwold, de Voedselstrategie van de gemeente Almere en de gebiedsorganisatie Oosterwold de handen ineengeslagen. Gezamenlijk richten ze een paviljoen in waar het verhaal van de voedselketen, stadslandbouw en Oosterwold op een aantrekkelijke manier wordt gepresenteerd.

Wonderlijk

Blaauw: “In de tuin van de Oosterwold kavel kom je in de wonderlijke werkelijkheid van de stadslandbouw. We willen bezoekers laten zien hoe we stadslandbouw bedrijven in Oosterwold en dat dat niet tijdrovend of moeilijk hoeft te zijn. Het is juist leuk en als je het met zijn allen doet dan is het ook een stuk gemakkelijker.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto