De Almeerse violist Igor Ruhadze.
De Almeerse violist Igor Ruhadze.

Grote zorgen om families in Oekraïne en Rusland

Algemeen

ALMERE – Kamerkoor Oktoich gaf vrijdagavond een vredesconcert met Russische kerkmuziek bij het Nieuw Podium Klassiek Almere in De Wegwijzer. Het geplande feestprogramma in de aanloop naar Pasen was gewijzigd vanwege de situatie in Oekraïne. “Het past nu niet om te vieren, laten wij vooral bidden en laat de muziek troost bieden en ons verbinden”, aldus Igor Ruhadze, initiatiefnemer van het Nieuw Podium Klassiek Almere. 

Door Petra Onderwater

Zelf was hij met zijn gezin net op tijd terug uit Moskou om bij het concert aanwezig te zijn. “We waren daar, voor het eerst na 17 jaar, voor de begrafenis van mijn broer die na een kort ziekbed is overleden”, vertelt hij. “Verschrikkelijk om mijn ouders te moeten achterlaten. Mijn broer kan hen nu niet meer bijstaan en financiële steun vanuit Nederland is ook niet mogelijk, omdat hun rekening voor ons geblokkeerd is.” Het was niet makkelijk om nog weg te komen uit Rusland, zegt Ruhadze. “Onze terugreis was door KLM geannuleerd. Uiteindelijk is het ons gelukt met een lange omweg via Egypte.”

Zorgen om familie

Violist Igor Ruhadze woont al bijna 20 jaar in Nederland en heeft net als zijn vrouw Daria Gorban en dochter Elizabeth, eveneens violistes, een Nederlands paspoort. Zij maken zich grote zorgen over hun familie, die zowel in Oekraïne als in Rusland woont. “Toen we hoorden dat de oorlog was uitgebroken konden we het niet geloven. We waren in shock”, verzucht Groban. “Deze situatie is verschrikkelijk. Vooral in Oekraïne, maar ook in Rusland lijden mensen hieronder. Zowel in Oekraïne als in Rusland leven gemengde families. Het is alsof twee broers tegenover elkaar worden gezet in deze strijd.” 

Bidden

“Wij zijn één familie. Die verbondenheid blijven voelen is het allerbelangrijkst, want Putin en deze oorlog zijn uit op het zaaien van verdeeldheid. We moeten ons verenigen”, benadrukt Rudhaze. “Al die sancties tegen Rusland sterken Putin in zijn verhaal dat het Westen tegen Rusland is. De mensen daar hebben veelal geen idee wat er werkelijk speelt. Al het nieuws dat ze daar te zien en te horen krijgen is pure propaganda. En wie zich verzet tegen het regime wordt meteen gearresteerd, of ontslagen en overal van afgesloten. Nu komen er veel Oekraïense vluchtelingen deze kant op, maar Russische vluchtelingen zullen snel volgen”, voorspelt hij.

Tijdens het gesprek gaat de telefoon van de violist veelvuldig over. Hij voert verhitte gesprekken in het Russisch met vrienden en kennissen die zich ook grote zorgen maken over hun families. Ruhadze vertelt het ene schrijnende verhaal na het andere. “Wij proberen zoveel mogelijk mensen te helpen. En laten wij verder vooral bidden, bidden en nog eens bidden.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto