Bob Friedländer is maar wat trots op zijn eigen 'avenue'. (Foto: aangeleverd)
Bob Friedländer is maar wat trots op zijn eigen 'avenue'. (Foto: aangeleverd)

Kamp Seedorf vernoemt straat naar jarige Bob Friedländer

Algemeen

HAVEN - Oud-persfotograaf Bob Friedländer, die ruim 40 jaar lang foto’s maakte in Almere, viert vandaag zijn 80ste verjaardag. Het kunstenaarscollectief Kamp Seedorf zet de markante Almeerder vandaag in het zonnetje door een straat naar hem te vernoemen: de Bob  Friedländeravenue.

“Een sjieke eigen avenjuu voor de origineelste, echtste en allerkleinste grote inspirator van Kamp Seedorf. Fotograaf en ALLY-pionier Bob Friedländer heeft de 80 gehaald. Hoera voor de living legend”, schrijft het collectief op Facebook.

Zij hebben Bob goed leren kennen in zijn tijd als Ajax-fotograaf. “Jarenlang nam hij ons op sleeptouw. Samen hebben we ontelbare chaotische avonturen beleefd. Onbewust heeft Bob ons een aantal bruikbare levenslessen geleerd. De belangrijkste les: zie altijd en overal de humor van in. Gekkigheid en grollen mogen altijd en overal. Les 2: Neem nooit zomaar iets aan van autoriteiten. Les 3: Altijd jezelf zijn en heb maling aan wat anderen van je vinden. Prima als anderen je niet mogen of irritant vinden. Is vaak zelfs erg grappig.”

40 jaar fotograaf in Almere

Zestig jaar lang was Bob Friedländer actief als fotograaf, waarvan ruim veertig jaar in Almere. Hij zat als persfotograaf dag en nacht bovenop het nieuws. De markante Almeerder werd vele malen uitgeroepen tot Sportfotograaf van het Jaar, won In 2004 de AAP-promotieprijs (Award Almere Promotie), kreeg in datzelfde jaar de gemeentelijke Erepenning én hij heeft een eigen tegel in de Almeerse Walk of Fame. Sinds 2016 is hij officieel met pensioen.

Stadsarchief Almere

Bob Friedländer heeft in 40 jaar tijd ontelbaar veel foto’s van Almere gemaakt en daarmee heeft hij volgens het Stadsarchief de geschiedenis van de stad vastgelegd. Zijn foto-archief is vanaf nu gedeeltelijk te zien op de website van het Stadsarchief. In 2023 worden meer dan 200.000 fotonegatieven van Friedländer gedigitaliseerd en – op termijn – toegankelijk gemaakt.

Almere ZAKEN interviewde Bob Friedländer onlangs voor de rubriek ‘Hoe is het nu met’. Lees het artikel via onderstaande link:

(Foto: Kamp Seedorf)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto