Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Fotograaf Bob Friedländer met pensioen

Algemeen

ALMERE – Na 53 jaar foto’s maken, waarvan 51 jaar voor de Telegraaf, vindt persfotograaf Bob Friedländer het genoeg geweest. Vanaf 2017 gaat hij met pensioen. “Ik ben nu 74 jaar, het is mooi geweest.”


Veel mensen vroegen al een tijdje aan Bob Friedländer ‘of ‘ie nou al met pensioen is’. Maar hij vond het werk altijd te leuk om mee te stoppen. Toen hij in 2015 vereeuwigd werd op een tegel in de serie Walk of Fame Almere voor vijftig jaar fotograferen, reageerde hij in deze krant: “Het is nooit te lang geweest. Ik kan haast niet geloven dat ik het al vijftig jaar heb volgehouden.”
Hij kwam in 1980 vanuit Amsterdam, waar hij ook als freelance fotograaf werkte voor landelijke kranten als Het Parool, het Vrije Volk, de Volkskrant, Trouw en NRC, naar Almere. Hier begon hij met fotograferen voor De Almare en later Nieuws van de Dag. Sindsdien is hij een bekend gezicht in Almere, omdat hij werkelijk overal bij aanwezig was. “Ik had het daar echt druk mee. Voor Almare/Nieuws van de Dag maakte ik zo’n vijf tot tien foto’s per dag. Dat was in de tijd dat de Almare nog zo’n dertig foto’s publiceerde van de triatlon bijvoorbeeld.”

Gratis foto’s

Friedländer noemt het veranderende klimaat in de persfotografie mede de oorzaak voor zijn stoppen. “De inkomsten zijn nihil omdat iedereen gratis foto’s aanlevert. Aan de Almare had ik nog een goede boterham, maar toen dat Almere Dichtbij werd, was het niks meer. Ook Almere Vandaag, waar zowel Studio Kastermans als ik voor fotograferen, publiceert veel aangeleverde of door een redacteur gemaakte foto’s. Zelfs de gemeente of de politie maakt eigen foto’s en levert die aan bij een redactie. De tijd van tegenwoordig is dat het allemaal zó snel gaat! Daar ben ik nooit in mee gegaan, ik werd er bloednerveus van. Een redacteur maakt een foto met een mobieltje en nog voordat ik thuis ben staat het bij een andere krant al online. Dat kost de redactie niet extra geld. Vroeger moest ik een rolletje kopen, foto’s maken en vervolgens in de doka maar hopen dat er een goede foto bij zat. Nu maak je met een digitale camera in één klik 20 tot 30 foto’s die je direct vanaf je camera kunt doorsturen als je wilt.” Bob Friedländer werkt sinds 2000 ook ‘digitaal’. “Maar dan nog ga ik eerst naar huis om mijn foto’s op het scherm te bekijken.”
Liefde

Waar Friedländer moeite mee heeft is de recente, lakse houding van de Telegraaf-redactie in Amsterdam. “De foto-redactie daar kent mij niet eens meer, en dat terwijl ik heel veel voor ze gefotografeerd heb. Op een gegeven moment kon ik niet meer in hun systeem om foto’s aan te leveren. Je wordt gewoon als oud vuil behandeld, respectloos is het.”
Desondanks vindt Bob Friedländer fotograferen ‘het mooiste beroep van de wereld’. “De vrijheid die je hebt en de mensen die ik heb gefotografeerd; ik heb het altijd met veel liefde en totale inzet gedaan. Waarschijnlijk maak ik op 29 december, tijdens de vuurwerkverkoop, mijn laatste persfoto. Mijn vrouw Michelle Friedländer, die ook al 30 jaar persfoto’s maakt, blijft nog wel 112-foto’s maken. En in januari ga ik lekker op vakantie. Dat durfde ik vroeger niet, bang om opdrachten mis te lopen.”
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto