Wethouder Veeningen en Gedeputeerde De Reus leggen de laatste hand aan het parkje van de Stadhuispromenade. ( Foto: Almere DEZE WEEK)
Wethouder Veeningen en Gedeputeerde De Reus leggen de laatste hand aan het parkje van de Stadhuispromenade. ( Foto: Almere DEZE WEEK)

Park Stadhuispromenade en Esplanestrand geopend

Algemeen

ALMERE – Het parkje aan de Stadhuispromenade tussen het stadhuis en de nieuwebibliotheek en het nieuwe Esplanadestrand zijn afgelopen woensdag officieel geopend door wethouder Maaike Veeningen en Jan de Reus, gedeputeerde van Provincie Flevoland.

Door Robert Mienstra

Blikvanger in het parkje aan de Stadhuispromenade is de 110 meter lange kunstbank. “We hebben de bank de naam ‘Zeebank’ gegeven zei wethouder van kunstzaken Hilde van Garderen. “De kleuren zijn geïnspireerd op de kleuren van de zee. Vandaar de naam. Het parkje moet een oase in de stad worden om tot rust te komen na of tijdens het boodschappen doen. De Zeebank is het eerste kunstwerk van de Zeegroene Loper, een kunstroute die vanaf het station tot aan het Weerwater loopt.

Behoefte

Wethouder Veeningen en gedeputeerde De Reus waren trots op de vergroening van de binnenstad. “We hebben lange tijd stenen gestapeld in de stad, nu is het tijd voor vergroening.” Dat het parkje en de Zeebank in een behoefte voorzien werd al duidelijk bij de opening. Tal van Almeerders wandelden er al doorheen en namen ook even plaats op de bank.

Wadi

De lage delen van het park vangen het regenwater op bij stevige buien, waarna het water de bodem in kan zakken. Deze ‘wadi’, een groene greppel, helpt tegen wateroverlast en droogte.

Esplanadestrand

Het nieuwe strand aan de oevers van het Weerwater maakt onderdeel uit van de vergroening van de Esplanade. Ook zijn er extra steigers gemaakt voor de bootverbinding naar de Floriade en de toekomstige wijk Hortus. Rondom een strand loopt ook een wandelboulevard en op het strand zelf staan uitnodigend tal van strandstoelen.
Almeerders, maar ook bezoekers van de stad, kunnen hier straks de hele dag terecht voor een strandgevoel. Ze kunnen er zwemmen maar ook andere sportieve activiteiten ondernemen, zowel aan land als op het water. Verder komen er bankjes en picknicktafels. Tussendoor kan er worden geluncht, geborreld of gedineerd bij Strand22. Daar kan ook eten worden afgehaald of een pakket met heerlijke gerechten worden besteld voor op een van de barbecues die op het strand worden geplaatst.

Strand22

Strand22 is een initiatief van ondernemersduo Martin en Marina Ort en Casper de Rooi. Martin en Marina zijn beiden Almeerders van het eerste uur en bekende gezichten in ondernemend Almere. Marina runde jarenlang een supermarkt en inmiddels al ruim 15 jaar de Bruna in Almere Centrum. Martin is directeur van de Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere (OVSA). Strand22 zit aan de Esplanade 14.

Wethouder Veeningen en gedeputeerde De Reus (r) toasten met Martin Ort (eigenaar Strad22) op de opening van het Esplanadestrand. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto