De expositie Women of Almere. (foto: aangeleverd)
De expositie Women of Almere. (foto: aangeleverd)

Stadsarchief extra geopend op 12 februari met expo Women of Almere

Algemeen

ALMERE - Stadsarchief Almere in Almere Stad is normaal alleen geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 - 17.00 uur, maar op zaterdag 12 februari is er een extra openstelling van 11.00 -tot 16.00 uur. Dan is de tentoonstelling Women of Almere gratis te bezoeken.

De Almeerste fotograaf Lyla Carrillo Quan - Van der Kaaden maakte portretten in woord en beeld van 50 vrouwen met een migratie-achtergrond. Speciaal voor de tentoonstelling heeft meer dan de helft van alle vrouwen hun levensverhaal ook ingesproken. Op dit digitale verhalentafel zijn de verhalen terug te luisteren. De levensverhalen gaan onder andere over hoe het is om in een nieuw land opnieuw te beginnen. Hoezeer de vrouwen ook gewend zijn aan een nieuw leven in Almere, voor velen van hen geldt dat je je familie en de tradities van je eigen land blijft missen. Zeker zo rond de feestdagen. De tentoonstelling Women of Almere is een mooie manier om deze vrouwen en hun verhalen te leren kennen.

Bivak plattegrond

In het Stadsachief kunnen bezoekers ook een gratis plattegrond meenemen van het Bivak. Dit waren de eerste tijdelijke woningen in Almere, waar in 1975 de pioniers gingen wonen; de huisarts, iemand van de PTT én een politieagent, Wim Leeman. 

Sinds begin december staat het boek De Allereerste Almeerder, met het levensverhaal van Wim Leeman én de geschiedenis van het Bivak, op de website van Stadsarchief Almere. Het boek is geschreven door Jak Boumans in het kader van het Levensboek project van Humanitas. De boekpresentatie en een interview met de auteur en de hoofdpersoon Wim Leeman is via de website terug te kijken.
Ter gelegenheid van de publicatie van het e-book heeft Stadsarchief Almere in samenwerking met Jak Boumans een reproductie laten maken van een bijzondere tekening van Almere Haven die bij het schrijven van het boek werd herontdekt. Het is het eerste officiële document, gedateerd 26 november 1975, waarin de naam Bivak en de plaats van het hofje staan ingetekend op een plattegrond van Almere Haven.

Voor belangstellenden is gratis een afdruk van de tekening op te halen bij het Stadsarchief Almere, Stadhuispromenade 2 (onder de bibliotheek). Het boek over het Bivak is niet te koop maar in het stadsarchief ligt een inkijkexemplaar.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto