Saamhorigheid moet juist het sterke punt zijn van Nobelhorst.(Archieffoto: Fred Rotgans)
Saamhorigheid moet juist het sterke punt zijn van Nobelhorst.(Archieffoto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Leefbaarheid moet ook veiligheid Nobelhorst versterken

Algemeen

NOBELHORST – Er moet vanuit het stadhuis extra aandacht komen voor de wijk Nobelhorst. Het idyllische en dorpse karakter van de buurt (verdeeld in buurtschappen) staat onder druk omdat de wijk te kampen heeft met achterstallig onderhoud en slechte verlichting. Wordt de leefbaarheid versterkt, dan versterkt dat ook het gevoel van veiligheid.

Door Marcel Beijer

In de gemeenteraad was donderdag breed gedragen zorg over de ontwikkeling van Nobelhorst waar bewoners klagen over de leefbaarheid en veiligheid. Er waren de laatste maanden flink wat incidenten in de wijk die juist een vriendelijk, dorps karakter moet uitstralen. Vorige week nam waarnemend burgemeester Ank Bijleveld daarom poolshoogte in Nobelhorst. Donderdagavond, tijdens de Politieke Markt, liet ze weten onder de indruk te zijn van de wijk. Ook gaf ze aan dat de politie inmiddels meer is gaan surveilleren in Nobelhorst.

Leefbaarheid

Het gevoel van onveiligheid bij bewoners is vooral gebaseerd op de leefbaarheid in de wijk. Zelfs na negen jaar is de Fase 1 van Nobelhorst nog niet voltooid. Er komen steeds meer mensen wonen, maar in sommige delen zijn er niet, of onvoldoende vuilcontainers en straatverlichting. Daarnaast hebben sommige wegen nog geen bestrating of worden de straten nog geblokkeerd met betonblokken. Een bewoner die de raadsleden toesprak gaf ook aan dat de communicatie met het stadhuis lastig is. Vanwege de opzet van de wijk (verdeeld in buurtschappen) is er contact met veel ambtenaren. Verschillende partijen in de raad pleitten daarom voor één gemeentelijke afdeling als aanspreekpunt voor bewoners van Nobelhorst. Ook werd aangedrongen om delen van de wijk versneld af te bouwen, zodat dan ook lantaarnpalen, naambordjes en vuilcontainers kunnen worden geplaatst. 

Criminaliteit

Bijleveld wil dat versneld gaan aanpakken. Ze ging ook in op de criminaliteit. Volgens haar geldt de inbraakgolf niet alleen voor Nobelhorst, maar kampen ook de Danswijk en Tussen de Vaarten daarmee. “Dat komt van bendes, vaak van buiten de stad. Maar ook binnen Nobelhorst gebeurt wel heus wel het een en ander. Zo zijn in een straat alle bloembakken van palen afgerukt. Dat is puur vandalisme, en dat komt van binnen de wijk.”

Donderdag 7 april staat er een nieuw overleg met de gemeente en bewoners gepland. Ook komt er een digitale nieuwsbrief en een spreekuur in de wijk. Dat moet weer een boost geven aan de cohesie binnen de wijk.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto