Rotterdam hield de Euromast over aan de Floriade. (Foto: Adobe Stock)
Rotterdam hield de Euromast over aan de Floriade. (Foto: Adobe Stock)

NTR: ‘geen intentie om te stoppen met Floriade’

Algemeen

ALMERE - Ook na de Floriade in Almere zal er over tien jaar weer een nieuwe Floriade worden georganiseerd. Er leeft bij de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) geen enkele intentie om met de tienjaarlijkse wereldtuinbouwtentoonstelling te stoppen.

Door Marcel Beijer

Op de social media doken berichten op dat de NTR geen opvolger voor Almere kan vinden en met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in gesprek zou zijn om gemeenten te laten lobbyen voor het evenement. Secretaris George Franke wijst die geruchten echter naar het land der fabelen. "Dat is honderd procent nepnieuws. Andere media beweerden eerder ook al dat er geen nieuwe Floriade zou komen. Maar dat is compleet uit zijn verband gehaald. Het is niet onze intentie om met de Floriade te stoppen."

Venlo

Franke erkent dat bij het van start gaan van de Floriade in Venlo, tien jaar geleden, al bekend was dat Almere de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 zou organiseren. "Maar dat was een uitzondering omdat er al zeven kandidaten waren. Die wilden we snel duidelijkheid geven. Almere had zelfs in 2009 al bij ons aangeklopt. Maar in alle andere gevallen werd de kandidatuurstelling pas gestart wanneer de laatste editie was geëvalueerd. Nu is dat niet anders. Het verhaal is volledig uit de lucht gegrepen."

Floriade

De Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade wordt sinds 1960 één keer per tien jaar georganiseerd in Nederland. Voor Almere was dat in Venlo (2012), Haarlemmermeer (2002), Zoetermeer (1992), Amsterdam (1982 en 1972) en Rotterdam. Die laatste stad hield er de iconische Euromast aan over. In Almere zal de woonwijk Hortus aan de Floriade blijven herinneren.

Hieronder het bericht dat op Twitter verscheen. De NTR betitelt het als 'nepnieuws'.

Uit de krant