Bij het verzetten van de Floriadeklok kondigden leden van de Haiku-kern Almere hun Floriade-bundel aan. (Foto: aangeleverd)
Bij het verzetten van de Floriadeklok kondigden leden van de Haiku-kern Almere hun Floriade-bundel aan. (Foto: aangeleverd)

Almeerse dichters leggen weg naar Floriade vast in haiku-bundel

Algemeen

ALMERE - Vier dichters van de Haiku-kern Almere hebben woensdag de Floriade aftelklok verzet. Daarmee kondigden zij ook het verschijnen van hun haiku-bundel aan, met gedichten over de weg naar de wereldtentoonstelling in Almere.

de tijd verstrijkt
dichters geven een slinger
aan de Aftelklok

Vijf jaar geleden besloten Joop Hagen, Hetty Mulder, Lilian Steenvoorden en Veronica Stutvoet van de Haiku-kern Almere om de weg naar de opening van de Floriade te volgen en in haiku’s vast te leggen. “Vanaf de eerste zandhopen in 2017 tot aan de feestelijke opening van 14 april 2022”, vertellen zij. De eerste jaren schreven zij alleen in april en november omdat er nog niet zoveel te zien was. “Later kon er inspiratie opgedaan worden op het terrein zelf. En zoals met alle grote projecten gebeurde er ineens heel veel in korte tijd.”

tot veertien april
honderd dagen aftellen
de stress loopt op

Alles komt aan bod in 70 haiku’s. Een greep uit de onderwerpen: Zandhopen, een woud van wegomleggingen, kritische Almeerders, bijgestelde begrotingen, tegenvallers, lichtpunten, bomen alfabet en de kabelbaan. “Vaak kwamen de plannen in de vooraf gestelde perken terecht, zoals de 30.000 bloembollen, soms ook gingen ze er buiten. De titel van de bundel is dan ook: Floriade, Binnen en buiten de perken.” De bundel is rond de opening klaar en zal zoals het zich laat aanzien in de winkels op het Floriade terrein te koop zijn.

Haiku

Haiku is van oorsprong een Japanse dichtvorm, waarbij ongeveer 17 lettergrepen over drie regels zijn verspreid; 1 korte, 1 langere en weer 1 korte regel. Voor wie er meer over wil weten, zie haiku.nl . Op deze landelijke website heeft de Haiku-kern Almere een eigen pagina.

de tijd verstrijkt
dichters geven een slinger
aan de Aftelklok

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto