Wethouder Jan Hoek temidden van de Vormgevers van Almere bij het Stadsarchief. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Wethouder Jan Hoek temidden van de Vormgevers van Almere bij het Stadsarchief. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Vormgevers van toen en nu vertellen over het maken van Almere

Algemeen

STAD CENTRUM - Tot en met 6 mei is in Stadsarchief Almere een nieuwe tentoonstelling te zien: Vormgevers van Almere. Een serie van 22 (video)portretten over het maken van de stad, toen en nu. De tentoonstelling werd dinsdagochtend geopend door wethouder Jan Hoek, nadat de deelnemende vormgevers de aftelklok op de Esplanade hadden verzet. Nog 23 dagen te gaan tot de Floriade.

“Tijdens de Floriade Expo 2022, met als thema Growing Green Cities, worden duurzame oplossingen getoond om prettig wonen in de stad mogelijk te maken. Dit thema sluit naadloos aan bij Almere, dat laten de Vormgevers van Almere in deze tentoonstelling zien”, aldus Michel Langendijk van het Stadsarchief. Jan Hoek bedankte de ‘Vormgevers’ voor hun bijdrage aan deze tentoonstelling, maar vooral voor hun bijdrage aan Almere. “Het zijn uiteindelijk de mensen die de stad maken, om meteen maar even een van de Almere Principles aan te halen.” 

Pioniers aan het woord

Vormgevers van Almere laat elf pioniers aan het woord die in de jaren zeventig en tachtig vol idealisme bouwden aan de stad. Peetvaders en –moeders als Jan Wouter Bruggenkamp, Harrie de Heij en Anita Lantermans. Daarnaast elf mensen die anno 2022 met dezelfde gedrevenheid een stempel drukken op de duurzame groei van de stad, zoals jongerenwerker Romeo Lobo, initiatiefnemer Sacha de Ruiter of chef kok Sharon de Miranda. Met de verhalen van verleden, heden en toekomst wordt de Almeerse geschiedenis verbonden met de groene stad van de toekomst.

‘Ik heb kunnen bloeien in Almere’

De tentoonstelling toont een selectie van 22 portretten en korte video’s van personen die op een bijzondere wijze hebben bijgedragen aan het ontstaan van Almere. Wat waren hun dromen toen en nu voor Almere? “Het moest vooral een stad worden die vertrouwd was, waar mensen zich thuis zouden voelen, waarvan mensen zouden zeggen: hier wil ik wonen”, vertelt Hans Laumanns (landschapsarchitect en projectleider) in zijn video. “Daarin zijn wij zeer zeker geslaagd. Verder wilde ik wel graag dat de plannen zouden worden uitgevoerd zoals ik ze bedacht had”, lacht hij. “Ook dat is gelukt. Ik heb kunnen bloeien in Almere.”

In de tentoonstelling zijn ook een korte videoboodschap van waarnemend burgemeester Ank Bijleveld en een portret van Karin Kooij te zien. Kooij ging bij de 22 vormgevers op bezoek en nam de portretten op.

Praktisch informatie

Vormgevers van Almere is te zien in Stadsarchief Almere aan de Stadhuispromenade 2. T/m 6 mei op woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 uur - 17.00 uur. Toegang is vrij. 

Vomgevers van Almere is een initiatief van Groen&Gezond en Stadsarchief Almere in het kader van de Floriade 2022.

De Vormgevers van Almere  hebben de Floriade aftelklok verzet naar nog 23 dagen te gaan. (Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto