Het NRC schenkt aandacht aan de Floriade (Foto: website NRC)
Het NRC schenkt aandacht aan de Floriade (Foto: website NRC)

‘Floriade geslaagd als bezoekers met goed gevoel weggaan’

Algemeen

HORTUS - De Floriade is geslaagd als bezoekers met een goed gevoel weggaan. Dat zegt Floriade-directeur Hans Bakker in een groot artikel in de krant NRC. Bakker gaat nog steeds uit van ‘minimaal twee miljoen bezoekers’ voor het evenement dat volgende week de deuren opent.

De NRC haalt in het artikel de geschiedenis van de Almeerse Floriade op. ‘Tien jaar lang is in Almere gepland, gepraat en geruzied over de Floriade. En nu gaat de wereldtuinbouwtentoonstelling open. Daarmee begint ook het moment van de waarheid: was het het allemaal waard? De miljoenenkosten, de lokale ondernemers die moesten worden onteigend, de verhitte gemeenteraadsdebatten, de bestuurders die opstapten?’

Onzinvraag

Bakker noemt dat een ‘onzinvraag’. “De tentoonstelling is gelukt als hier straks zoveel mogelijk bezoekers met een goed gevoel weggaan en eigentijds zijn geïnformeerd over het thema growing green cities.” De organisatie mikt op ‘mensen die ontzettend van groen houden’ en op stedelingen die geïnspireerd willen worden over hoe de stad van de toekomst eruit komt te zien, en hoe zij duurzaam kunnen leven. 

Autofabrikant

In het artikel geeft Bakker toe dat de Floriade een ‘moeilijk’ evenement is, omdat het maar eens in de tien jaar wordt gehouden. Daarnaast kreeg de wereld te maken met Covid. “We hadden een grote autofabrikant. Vervolgens is er een gebrek aan componenten en komt er een oekaze van het hoofdkantoor dat er geen enkel evenement gesponsord mag worden.”

Zachte opbrengst

Bakker gelooft in de ‘zachte opbrengsten’ die de Floriade oplevert. In het artikel wordt gesteld dat het imago van Almere als ‘innovatieve en groene stad’ hogeropgeleiden zou trekken en het vestigingsklimaat voor bedrijven zou verbeteren. “Pas ver na de zes maanden die de Floriade duurt is te zien of de beloftes zijn waargemaakt.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto