Deze week wordt de afschaffing van de slavernij weer gevierd en worden de slavernijslachtoffers herdacht. (Archieffoto)
Deze week wordt de afschaffing van de slavernij weer gevierd en worden de slavernijslachtoffers herdacht. (Archieffoto)

Keti Koti in Almere: herdenking en viering afschaffing slavernij

Algemeen

ALMERE - Het Comité 30 juni-1 juli Almere organiseert dit jaar voor de vijfde keer op rij Keti Koti in Almere. Er zijn weer diverse activiteiten die in het teken staan van het herdenken en vieren van de afschaffing van de slavernij. 

“Na de start in 2018 hebben wij ons programma de afgelopen twee jaar moeten aanpassen. De Keti Koti-dialogen zijn in aangepaste vorm doorgegaan”, aldus organisatie. “Ondanks het feit dat er beperkingen waren, is de ontwikkeling in het land wel doorgegaan. Naast Keti Koti Comitè Almere zijn er tal van comite’s verspreid over het land bijgekomen. Er staan op dit moment nog vier steden in de wachtrij om als comitè 30 juni-1 juli toe te treden.”

Herdenking 

Het Koninkrijk der Nederlanden schafte op 1 juli 1863 de slavernij in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen af middels de Emancipatiewet. De tot slaafgemaakten waren echter tot 1873 verplicht om op contractbasis het werk te blijven doen. Op donderdag 30 juni 2022 worden de slachtoffers herdacht van de Nederlandse trans-Atlantische slavernij, welke bijna drie eeuwen geduurd heeft. Dit vindt plaats voorafgaand aan de Keti Koti-viering op 1 juli. Keti Koti betekent letterlijk vertaald: ‘ketenen verbroken’. De officiële herdenkingsceremonie is dit jaar voor de vijfde keer in Almere en zal plaatsvinden in de Burgerzaal van het Stadhuis in Almere. De ceremonie is van 20.00 – 21.00 uur de plechtigheid wordt rechtstreeks uitgezonden door Omroep Flevoland.

Free Her’Heri

Op vrijdag 1 juli zullen er maar liefst duizend gratis Her’heri maaltijden worden uitgedeeld op het startersdorp ‘the Village’ van Flevo Campus op de Floriade en bij FC ‘de Toekomst’ aan de Traverse 1a in het centrum van Almere. Tussen 14.00 en 16.00 kan iedereen een gratis Her’heri maaltijd ophalen. Dit is mede mogelijk gemaakt door provincie Flevoland en in samenwerking met KIP Republic. Na het succes van vorig jaar heeft Almere zich definitief bij dit initiatief aangesloten. 

Vrijheids Drieluik

De dag wordt afgesloten met de jaarlijkse Keti Koti dialoog, die in het teken staat van het Vrijheids Drieluik dat zaterdag 2 juli in Kunstlinie wordt opgevoerd door het Almeerse theatergezelschap Bonte Hond. Onder leiding van theatermakers Aristo Mijnals, Fiona Kelatow en Sandy Pieterse wordt het thema weerbaarheid per aflevering vanuit een andere invalshoek belicht: De Tweede Wereldoorlog in Nederland en Indonesië en het slavernijverleden. Hoe verhouden de kinderen zich tot hun geschiedenis? Wat betekent weerbaarheid voor hen persoonlijk? En wat voor rol speelt weerbaarheid in de geschiedenis? Het Vrijheids Drieluik is zaterdag 2 juli om 15:00 uur te zien in Kunstlinie. Toegang is gratis.


Theatergezelschap BonteHond presenteert zaterdag 2 juli het Vrijheids Drieluik in Kunstlinie.

Keti Koti Festival

Op zondag 3 juli ter afsluiting van het Keti Koti weekend is het Almeerse Keti Koti Festival, van 12:00 tot 21:00 uur op het Stadhuisplein. Daar wordt een podium geboden aan bekende, minderbekende en nieuwe talenten. Een multi wowoyo met verschillende Kraampjes mag daar zeker niet ontbreken.

Houd voor meer informatie de website www.ketikotialmere.nl en www.facebook.com/ketikotialmere in de gaten.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto