Afbeelding

Keti Koti viering tijdens Surinameweekend op Floriade

Algemeen

ALMERE - Tijdens het Surinameweekend op de Floriade Expo wordt het Nederlands slavernijverleden herdacht en wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. De Stichting Multiculture Organisatie Almere (SMOA) organiseert op het terrein van de Floriade Expo 2022 een aantal activiteiten op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 juli. 

In 1863 werd de slavernij formeel afgeschaft in Suriname en de toenmalige Nederlandse Antillen. Nederland had ruim 400 jaar (250 jaar slavernij en 150 jaar kolonialisme) het gezag over deze gebieden. Ook in Almere wonen veel nazaten van de tot slaaf gemaakten. Dit jaar wordt op 1 juli 2022 op de Floriade Expo 2022 bijzondere aandacht besteed aan de afschaffing van de slavernij. Het programma begint met een optocht onder begeleiding van een muziekgroep vanaf de ingang naar het podium. Deelnemers zijn gevraagd om in culturele kledij mee te doen. 

Een moment van bezinning zal via een Plengoffer door de Afro en Inheemse gemeenschap plaatsvinden. Keynote spreekster is mevrouw Drs. Marjorie Esajas. Zij zal onder andere ingaan op de huidige ontwikkeling omtrent Excuses en Repartie van de schade die is aangericht.

Workshops en shows

Op zaterdag 2 en zondag 3 juli zullen diverse activiteiten plaatsvinden, waaronder workshops, zang- en dansshows en optredens van diverse muziekgroepen uit Almere en andere steden. Met onder andere Sabroso, Combinatie 16 met de bekende zangers Teve en Stoffie, Pasensie Famirie, Ametare en nog veel meer. Natuurlijk hoort bij een dergelijk evenement lekker eten en drinken. 

Het volledig programma is te vinden op de websites www.smoa.nl en www.floriade.com. Personen of groepen die willen deelnemen, in culturele dan wel fleurige kleding, aan de optocht kunnen zich melden via het email adres van SMOA: info@smoa.nl. De gemeenschap (in het bijzonder die van de provincie Flevoland) wordt uitgenodigd om aanwezig te zijn.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto