De expositie Maak Stad Almere is donderdag geopend in Kunstlinie. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De expositie Maak Stad Almere is donderdag geopend in Kunstlinie. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Expositie Maak Stad Almere in Kunstlinie

Algemeen

ALMERE - Precies 50 jaar geleden ging het ontwerpen aan deze nieuwe stad in een lege polder van start. Om dat te markeren heeft Stichting Polderblik donderdag de tentoonstelling Maak Stad Almere geopend in Kunstlinie. De officiële openingshandeling werd verricht door drie Almeerse vrouwen van verschillende generaties, waaronder de 5-jarige Femke die het lintje mocht doorknippen. 

De jongste stad van Nederland heeft inmiddels ruim 200.000 inwoners. In 2050 zal Almere groeien naar meer dan 350.000 inwoners. De stad zal uitbreiden, maar ook herstructureren, vernieuwen en verdichten. Stichting Polderblik wil samen met bewoners, ondernemers, ontwerpers en wetenschappers de balans opmaken. Hoe gaat het met Almere? Wat vinden we van Almere als stad om te leven? Wat is haar kracht en wat zijn haar kwaliteiten? Wat zou meer aandacht moeten krijgen? 

Film en videoportretten

In de tentoonstelling wordt de ontwikkeling van Almere in beeld gebracht aan de hand van de geplande, de geleefde en de gedroomde stad. In een film van Jord den Hollander wordt de vraag gesteld hoe het zou zijn als Almere exact wordt nagebouwd in China, met dezelfde straatinrichting, materialen en beplanting. “Ik wil hiermee de toeschouwer op een andere manier, met een positieve blik, naar Almere laten kijken”, vertelde hij tijdens de opening. Filmmaker Soraya Pol maakte vijf portretten van inwoners van Almere. Hoe is het voor hen om in deze stad te wonen?

Podcast

Bij de tentoonstelling worden ook tien podcast-afleveringen opgenomen in het bijzijn van publiek. Hier gaan inwoners en experts onder leiding van Sophie Stravens met elkaar in gesprek over hun toekomstig Almere. De eerste drie afleveringen zijn inmiddels opgenomen.

De tentoonstelling en podcast zijn inhoudelijk samengesteld door curator Linda Vlassenrood. De ontwerpbureaus Overtreders W en Petra Warrink hebben de tentoonstelling vormgegeven. Zij maakten van damwanden het decor waarin onder andere een maquette van Almere Haven, foto’s, tekeningen en de films te bewonderen zijn. 

De tentoonstelling is tot en met zondag 27 november te zien. Gratis kaarten zijn te bestellen via Kunstlinie.nl. Kijk voor meer informatie ook op https://polderblik.nl.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto