(Foto's: Lyla Carrillo Quan-van der Kaaden)
(Foto's: Lyla Carrillo Quan-van der Kaaden)

Expositie Vrouwen van Almere in nieuwe bibliotheek

Uit

STAD - Van 5 tot en met 31 maart is de nieuwe bibliotheek gevuld met de portretten en levensverhalen van Vrouwen van Almere. De huidige collectie van 50 portretten van Almeerse vrouwen, die net als fotografe Lyla Carrillo Quan-van der Kaaden vanuit een ander land naar Almere zijn gekomen, verhuizen vanuit het Stadsarchief Almere naar de bibliotheek aan het Stadhuisplein.

Almere telt inmiddels zo’n 150 nationaliteiten, die in de 45 jaar dat Almere bestaat hier zijn komen wonen. Dit project belicht de rol van migrantenvrouwen die in Nederland wonen en hoe zij hun cultuur en tradities in stand houden en overdragen. Lyla wil het project voortzetten door zoveel mogelijk nationaliteiten uit te beelden. Zij zoekt daarom vrouwen van allerlei nationaliteiten (met een migranten-achtergrond) die mee willen doen en die nog niet vertegenwoordigd zijn op de website van het project womenofalmere.101studio.nl. Wie wil meedoen kan mailen naar Lyla via lyla@101studio.nl. 

Internationale Vrouwendag

De huidige tentoonstelling bestaat uit fotoportretten, audio-opnamen van de levensverhalen van de vrouwen en een parallel cultureel programma. Op zaterdag 5 maart is van 13.00 tot 15.00 uur de feestelijke opening van de expositie, in aanwezigheid van de geportretteerde vrouwen en Lyla Carrillo Quan-van der Kaaden. Ook wordt in het kader van Internationale Vrouwendag de film Women die dag twee keer vertoond in het filmhuis van de bibliotheek.

Themabijeenkomsten

Naast de expositie worden diverse thema-activiteiten georganiseerd in het kader van ‘Vrouwen van Almere. Op 8 maart zijn er twee workshops ‘Writing my story’ in de kleine zaal van de bibliotheek: van 10.00 tot 12.30 uur in het Spaans en om 17.00 uur in het Engels. Op 17 maart is de themabijeenkomst Identiteit en Adoptie (10.30-12.30 uur) online en op 29 maart volgt de themabijeenkomst Kind van een migrant (18.00-20.00 uur). 

Café Cultura 

In de maand maart is elke woensdag één van de geportretteerde vrouwen aanwezig om over haar eigen ervaringen te vertellen. Er zijn regelmatig ook kleine activiteiten en Spaanse conversaties. Deze zijn allen gratis en vrij toegankelijk behalve: México: Frida Kahlo met creatieve workshop (10.00-12.30 uur, 5 euro per deelnemer) op 9 maart en Guatemala: Genderidentiteit door middel van klederdracht en creatieve workshop (14.00-16.00, 5 euro per deelnemer) op 30 maart.

Kinderprogramma

Speciaal voor kinderen is er op 19 maart voorlezen- en kinderworkshop “La Piñata” in het Nederlands, Engels en Spaans. Op 26 maart is er voorlezen- en kinderworkshop “Frida Kahlo” in bibliotheek Almere Buiten (11.00-12.00 uur in het Nederlands) en van (13.00-14.00 uur in het Spaans).

Voor meer informatie en het volledige programma kijk op de website van De Nieuwe Bibliotheek. www.denieuwebibliotheek.nl of https://womenofalmere.101studio.nl/

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto