De aangepaste auto (Foto: aangeleverd)
De aangepaste auto (Foto: aangeleverd)

Almeerder dreigt aangepaste auto kwijt te raken

Algemeen

ALMERE – De gehandicapte Almeerder Casper de Koekkoek dreigt zijn aangepaste auto kwijt te raken. De oud-politieagent leent de auto van het UWV, maar omdat hij onlangs voor 100% is afgekeurd moet hij die overkopen voor ruim 25.000 euro. Hij is een crowdfundactie gestart.

26 jaar heeft De Koekkoek bij de politie gewerkt. Dat was mede mogelijk door de aangepaste auto die hij via UWV in bruikleen kreeg. De Almeerder kan met zijn handen gas geven en remmen, ook heeft de auto een tillift waarmee de rolstoel achterin kan worden gehesen. 

Zware hartaanval

Alles veranderde voor De Koekkoek toen hij In juli 2020 een zeer zware hartaanval kreeg waardoor hij bijna tien maanden in het ziekenhuis moest verblijven en elf keer geopereerd werd. “Het is een zeer groot wonder dat ik mijn leven kan voortzetten”, aldus de Almeerder. Door zijn handicap en de zeer zware hartaanval is hij daarvoor misschien nog wel meer afhankelijk geworden van zijn auto.

UWV

Na twee jaar ziekbed is hij onlangs door UWV voor 100 procent afgekeurd, waardoor de auto niet meer nodig is voor woon-werkverkeer en de instantie niet anders kan dan in bruikleen gegeven auto terug te nemen. Er is wel een mogelijkheid dat De Koekkoek de auto overkoopt. “Het gaat hier om een nieuwe auto, waardoor de overnameprijs hoog is. Ze vragen voor de overname 25.250 euro”, zegt De Koekkoek die dat bedrag niet op kan hoesten. “Ik had niet verwacht om op 57-jarige leeftijd volledig afgekeurd te worden, dus financieel niet voorbereid op deze hoge uitgaven. Met een totale afkeuring krijg ik nog maar 75% van mijn laatst verdiende inkomen.“ Wel heeft de gemeente aangegeven een deel mee te willen betalen en bekijkt de Stichting MEE of er een leaseconstructie mogelijk is.

Crowdfunding

Dan nog zal de uitgave voor de oud-agent te fors zijn. Daarom is hij een crowdfundingsactie gestart in de hoop op deze manier de auto in zijn bezit te krijgen, en zijn revalidatie kan voortzetten. “Zonder de auto zal ik ook in een totaal isolement komen, omdat ik dan nergens meer naartoe kan, en ook niets meer voor de maatschappij en sociaal kan betekenen.”

Reactie UWV

Een woordvoerder van UWV laat desgevraagd weten dat de instantie inderdaad wettelijk verplicht is om de auto terug te nemen. “UWV is een werkgerelateerde uitkeringsinstantie. Daar is bij deze meneer al twee jaar geen sprake meer van en dan beëindigt ook de overgangsperiode die wij daarvoor hanteren. Omdat hij geen werk meer heeft is hij nu aangewezen op voorzieningen die gelden voor de leefomgeving, zoals de een zorgverzekering en met name de WMO. Vaak wordt dan gewerkt met een taxiregeling.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto