Links Kevin van Drumpt, midden Lauren, rechts kapitein Joris. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Links Kevin van Drumpt, midden Lauren, rechts kapitein Joris. (Foto: Almere DEZE WEEK) ROBERT MIENSTRA

Overtocht rondvaart naar Floriade krijgt louter goede recensies

Algemeen

‘De kapiteins zijn allemaal bevlogen Almeerders’

ALMERE – De afgelopen weken is er veel gedoe geweest over het al dan niet gratis vervoer met de rondvaartboot naar de Floriade. Tijd voor Almere DEZE WEEK om het tochtje een keer mee te maken.

Door Robert Mienstra

Op de steiger aan de Esplanade is het meteen raak. Passagiers willen van de kapitein weten hoe het nu zit met het gratis vervoer. Maar die heeft daar ook geen eenduidig antwoord op. Hij weet het gewoon niet.

Enthousiasme

Rond vier uur stappen tien mensen aan boord. Allemaal Almeerders. De meesten met een pas. “Denk om uw hoofd en het afstapje”, zegt kapitein Joris steeds. Dan zet het schip koers naar de Floriade. De kapitein krijgt meteen assistentie van een klein meisje, Lauren. Zij mag aan het stuurwiel staan en volgt nauwgezet de aanwijzingen van de kapitein. Die vertelt bevlogen het verhaal van de Floriade. Regelmatig wordt hij onderbroken door Lauren, die alles van de Floriade blijkt te weten. Joris en Lauren maken zo het enthousiasme bij de passagiers los.

Positieve recensies

Kevin van Drumpt, de eigenaar van de rondvaartboten vaart mee. “Het enthousiasme van de passagiers is groot”, vertelt hij. “We krijgen alleen maar positieve recensies en steeds vijf sterren. Jammer dat ons bootvervoer zo weinig gepromoot is, dan hadden we nog meer passagiers blij kunnen maken.”
Lauren onderbreekt ons: “Dat zwarte gebouw daar heeft een heel groene wand. Erg mooi. En de kassen zijn ook erg leuk.” Vertederd kijkt Van Drumpt toe. “Dit is zo leuk.”
Tien jaar geleden ontdekte van Drumpt dat Almere vanaf het water fantastisch is om te zien. “Toen kocht ik een grote sloep om rondvaarten door Almere te doen. Dat was meteen een succes.” Inmiddels heeft Van Drumpt ook het restaurant De Kapitein aan de oevers van de Noorderplassen. Daar verhuurt hij elektrische sloepen, net als bij restaurant Boathouse (binnenkort Loetje – red.) en ook aan de steiger van de Esplanade. “Almeerders vinden het geweldig om de stad vanaf het water te bekijken. De sloepen hebben geen motorgeluid en dat maakt het genieten van de natuur rondom het water tot een belevenis. Dat is misschien wel mooier dan door de stad te wandelen.”

Almeerse ondernemer

Van Drumpt is een echte Almeerse ondernemer. “Ik heb vrijwel alleen maar Almeerders in dienst. De kapiteins van de rondvaartboten zijn allemaal fervente Almeerders die passie hebben voor de stad. Dat hoor je wel uit het verhaal van kapitein Joris.”
“Je moet links van die twee gele boeien sturen”, zegt Joris tegen Lauren, want daar liggen betonblokken onder water.” Links en rechts sturen met de boot is nog een beetje lastig voor haar, maar met wat hulp van Joris komen we veilig aan bij de aanlegsteiger van de Floriade. Daar staan tientallen mensen te wachten voor de terugreis. “Denk om uw hoofd en het afstapje”, klinkt het weer.

Mooier dan Venlo

De meeste passagiers op de terugweg zijn Almeerders. Maar er vaart ook een Duits echtpaar mee. Dat is zeer te spreken over de Floriade. “Deze Floriade is veel beter en mooier dan die in Venlo. We hebben in Almere echt genoten van wat er te zien is.” Het echtpaar is speciaal drie dagen naar Almere gekomen om de Floriade te bezoeken.

Belevenis

De terugweg moet kapitein Joris zelf het stuurwiel ter hand nemen. Lauren is met haar gezelschap op de Floriade achtergebleven. Tijdens de terugweg vertelt Joris over het ontstaan van Almere. “Vooral de buitenlanders vinden het een belevenis om over het Weerwater te varen”, fluistert Van Drumpt tijdens het verhaal. “Die zetten grote ogen op als ze horen dat ze vijf meter onder de zeespiegel varen.”

Op de steiger aan de Esplanade wacht een nieuw groepje passagiers. “Wanneer gaat de laatste boot terug?”, willen ze weten. “Om kwart voor zeven vanavond”, antwoordt Joris. “Fijne overtocht en veel plezier op de Floriade.”

Voor huren elektrische sloepen in Almere: www.sloepverhuuralmere.nl
Voor het restaurant aan de Noorderplassen: www.dekapiteinalmere.nl
Voor rondvaarten: almererondvaarten.nl

Uit de krant