Slecht geparkeerde deelscooters wekken ergernis. (Foto: aangeleverd)
Slecht geparkeerde deelscooters wekken ergernis. (Foto: aangeleverd)

Nieuw concept moet parkeeroverlast deelscooters oplossen

Algemeen

HAVEN – De gemeente gaat in Almere Haven een nieuw concept uitproberen om de overlast van geparkeerde deelscooters op te lossen. De scooters mogen daar uitsluitend op plekken worden weggezet die digitaal worden aangegeven. Dat schrijft het college in antwoord op schriftelijke vragen van de SP. 

De parkeeroverlast van deelfietsen en -scooters is veel Almeerders een doorn het oog. Op social media heerste zelfs een cynische jubelstemming toen één van de aanbieders, Tier, aangaf met de dienstverlening te stoppen met het pilotproject dat met de gemeente is gestart. Volgens het college zijn de deelfietsen en -scooters echter wel een succes. Er zouden in de maanden april, mei en juni al bijna 80.000 ritten gemaakt met de deeltweewielers waarvan het overgrote deel met een deelscooter. De deelscooters worden soms wel vijf keer per dag gebruikt door verschillende gebruikers. 

Aanbieders

De aanbieders van deelvoertuigen voeren een sanctiebeleid naar gebruikers die asociaal parkeren, maar doen dat op basis van steekproeven van de verplichte parkeerfoto, of meldingen van burgers. Tussen april en juni zijn iets meer dan 100 klachten ontvangen op het stadhuis. Dat aantal is sindsdien afgenomen. 

Scooters

De parkeeroverlast wordt volgens het college vooral veroorzaakt door de scooters. Daarom wordt in Haven een nieuw parkeerconcept uitgeprobeerd. ‘De scooters komen binnenkort naar Almere Haven, maar mogen dan alleen op door de gemeente bepaalde hublocaties (digitale/virtuele parkeervakken) staan’, aldus het college aan de SP. ‘De opgedane ervaring van deze alternatieve aanpak in Haven is onderdeel van de evaluatie van de gehele pilot deelmobiliteit en zal ons helpen antwoorden te vinden op onze hoofdvraag “op welke wijze past deelmobiliteit bij de stad Almere’.

Uit de krant