Foto: De bewoners geloven weinig van de knieval van wethouder Froukje de Jonge. (Foto: aangeleverd)
Foto: De bewoners geloven weinig van de knieval van wethouder Froukje de Jonge. (Foto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

Excuses wethouder, maar bewoners Poort willen geen verslaafdenopvang

Algemeen

EUROPAKWARTIER – Bewoners in Poort willen dat de gemeenteraad het besluit terugdraait om Domus, een 24-uurs woonvorm van het Leger des Heils waar 36 verslaafden met psychische problemen worden opgevangen, van het centrum in Stad naar het Europakwartier te verhuizen. Ze vrezen grote problemen in de kinderrijke buurt en vinden ook dat de participatie niet goed is gegaan.

Door Marcel Beijer

Dat laatste moest wethouder Froukje de Jonge donderdagavond tijdens de Politieke Markt toegeven. De bewoners hadden de kwestie met een Burgerinitiatief op de agenda van de gemeenteraad gekregen, dankzij een petitie die meer dan 2300 keer ondertekend is. De wethouder gaf aan dat er weliswaar overleg was gevoerd met scholen, schoolbesturen, de moskee, makelaars en projectontwikkelaars. “We hebben dus echt geprobeerd zo zorgvuldig mogelijk te zijn, maar hebben inderdaad verzuimd om honderd bewoners te informeren die in de buurt al een huis hadden gekocht. Dat spijt me echt en daar baal ik ontzettend van.”

Opzettelijk

De bewoners geloven maar weinig van de knieval van de wethouder. Zij vrezen dat de gemeente opzettelijk de participatie heeft gefrustreerd en wijzen daarbij naar een opvangplek voor dak- en thuislozen, elders in het stadsdeel, waar veel Poortenaren wél een informatiebrief van de gemeente over hebben gekregen, terwijl voor Domus slechts een beperkt aantal bewoners werd geïnformeerd. De wethouder wierp die beschuldiging van zich af en beloofde alsnog een informatieavond te zullen beleggen. “We hebben echt ons best gedaan de participatie goed te doen. Hier leren we ook weer van.”

Domus

Het Leger des Heils heeft Domus nu ondergebracht in een verouderd pand bij hun hoofdkantoor aan de Spoordreef in Stad. Daar krijgen de verslaafden teveel verkeerde prikkels. Niet alleen vanwege de levendigheid die bij het stadscentrum hoort, maar ook omdat er instellingen als Kwintes en Amethist gevestigd zijn, waar ze in contact komen met andere verslaafden. In een rustige omgeving als Poort zijn de omstandigheden op herstel beter. De bewoners zeggen niet tegen de komst van Domus in Poort te zijn, maar wel tegen de gekozen locatie in Europakwartier. Het ligt vlak bij scholen en een fietspad waar veel kinderen gebruik van maken. 

Ongedaan

Wethouder De Jonge gaf aan dat er twee jaar lang dertig locaties waren onderzocht en nog steeds van mening is dat dit de enige plek is die geschikt wordt geacht. De vraag is nu of de locatiekeuze van de gemeenteraad nog ongedaan kan worden gemaakt. Diverse raadsleden gaven tijdens de bespreking aan dat draagvlak in de buurt van wezenlijk belang is voor de komst van een instelling als Domus. Of ze daadwerkelijk bereid zijn de keuze terug te draaien, is nog niet duidelijk. Er komt nog een vervolgbespreking waarin ze hun opstelling daarin kenbaar zullen maken.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto