Het topsportcentrum in Poort. (Foto: Maarten Feenstra)
Het topsportcentrum in Poort. (Foto: Maarten Feenstra) Almere DEZE WEEK

Woede over splitsing informatieavond Domus in Poort

Algemeen

POORT – Er is zoveel belangstelling voor de informatieavond op maandag 14 november over Domus, het opvanghuis voor verslaafden in Poort, dat de gemeente de bijeenkomst heeft opgedeeld in drie avonden. De bewoners zijn daar woest over.

Door Marcel Beijer

De kwestie leidt tot grote beroering in het stadsdeel. De gemeente wil de opvang van Domus verplaatsen van het centrum (Spoordreef) naar Poort om dit soort gevoelige instanties over de stad te verspreiden en niet te clusteren in het centrum. Bewoners vinden het onbegrijpelijk dat Domus in een woonwijk komt, vlak bij een school en dichtbij winkels. Ook zijn ze boos over de gebrekkige manier waarop de gemeente het participatieproces heeft gedaan.

Minimaal 250 deelnemers

Wethouder Froukje de Jonge bood eerder al haar excuses aan over de participatie en zegde daarom een extra informatieavond toe. Die is komende maandag in de businesslounge van het Topsportcentrum. De afgelopen weken hebben zich daar al meer dan 250 bewoners voor ingeschreven. Daar is in het centrum geen ruimte voor. De gemeente heeft daarom extra vergaderingen ingelast op 23 en 28 november.

Stukken ontbreken

De bewoners zijn daar woest over. Ze stellen dat de gemeente de grote toeloop niet wenselijk acht en daarom de boel opsplitst. Volgens woordvoerder Lesley van Hilten van de bewoners wordt die boosheid vooral gevoed omdat de gemeente weigert inzage te geven in de gemeentelijke stukken, ook toen daar via de WOO (Wet Open Overheid) een beroep op werd gedaan. “De gemeente wil dat niet omdat die stukken er niet zijn”, sneert Van Hilten. “De wethouder heeft altijd gezegd dat er twee jaar lang naar een geschikte locatie is gezocht, maar wij hebben informatie dat pas medio 2021 is gestart.”

Iedereen komt

Vorige week is er nog een gesprek geweest tussen bewoners en de gemeente, maar dat leverde niets op. Van Hilten heeft inmiddels begrepen dat bewoners weigeren naar de twee nieuwe avonden te komen. “De gemeente probeert daarmee weer een drempel op te werpen. De mensen zullen gewoon allemaal maandag voor de deur staan. Niet om te rellen, maar om een punt te maken.” 

De gemeente komt op een later moment met een reactie.

Uit de krant