De oud-medewerkers van het Projektburo Almere werden op het stadhuis verwelkomd door locoburgemeester Julius Lindenbergh. (Foto: Fred Rotgans)
De oud-medewerkers van het Projektburo Almere werden op het stadhuis verwelkomd door locoburgemeester Julius Lindenbergh. (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Peetvaders van Almere weer even samen tijdens reünie

Algemeen

ALMERE – Het is vijftig jaar geleden dat een groep jonge mensen van start ging met hun opdracht voor een nieuwe stad in Flevoland die Almere moest gaan heten. Deze ‘Peetvaders van Almere’ kwamen afgelopen vrijdag weer even bij elkaar voor een reünie van het toenmalige Projektburo Almere.

“Omdat de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders destijds de handenvol had aan een andere stad verderop, waarvan de bouw nog maar kortgeleden was begonnen, werd voor Almere een compleet nieuw Projektburo geworven uit alle disciplines die je maar voor zo’n nieuwestad nodig hebt: planologen en sociologen, geografen en economen, bodemkundigen en verkeerskundigen, architecten en landschapsarchitecten en natuurlijk stedenbouwkundigen”, vertelt oud-stedenbouwkunstige Brans Stassen, zelf een van deze ‘founding fathers’. “De leden van dat nieuwe Projektburo Almere waren gemiddeld niet meer dan een jaar of 30, sommigen zo uit de collegebanken afkomstig.”

MAAK STAD Almere

De medewerkers van het toenmalige Projectburo Almere bezochten vrijdag onder andere de expositie MAAK STAD Almere in Kunstlinie. Daarna gingen zij naar het stadhuis, waar ze werden verwelkomd door locoburgemeester Julius Lindenbergh. Stedenbouwkundige Ria van Dijk hield vervolgens een lezing over de ‘Innovaties van het Floriadeterrein als vliegwiel voor Almere’. Het programma werd afgesloten met een bezoek aan de tentoonstelling Water-Polder-Weerwater bij het Stadsarchief Almere. 

Monument

Boven op de berg in Museumbos is overigens een monument voor de Peetvaders van Almere met daarop een gedicht van Dirk Frieling:

Er is een plan.

Ik weet er niet het fijne van.

Zoals ik je ook niet vertellen kan

wat precies en waar precies

en wie precies wanneer precies 

of hoe het precies in elkaar zit.

Maar wel weet ik dit:

er is een plan.

Ga dat nu maken.

Uit de krant