Het Annapark (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)
Het Annapark (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)

Tijdelijke winteropvang voor daklozen op Annapark

Algemeen

STEDENWIJK - De gemeente gaat tijdelijk de mobiele gymzaal op het Annapark bij Stedenwijk gebruiken om twintig tot dertig daklozen op te kunnen vangen bij winterkou. Daar zijn belanghebbenden vrijdag over geïnformeerd. Het Trinitas college zegt echter toch verrast te zijn door de melding.

Het Leger des Heils richt ieder jaar, in opdracht van de gemeente, een opvangplek voor daklozen in als in de winter de gevoelstemperatuur onder nul komt. Het is een landelijke verplichting om deze opvang te bieden.
De winterkoude-opvang is momenteel gepland in Almere Poort, als onderdeel van de dag- en nachtopvang die daar sinds januari 2021 staat aan de Pierre de Coubertinlaan. Deze opvangplek bestaat uit leegstaande klaslokalen die zijn omgebouwd naar woonplekken. Een deel van deze klaslokalen is echter vanwege onderwijsdoeleinden in de zomer van dit jaar weggehaald en verplaatst naar Nobelhorst. Momenteel wordt op de leeggekomen plek een vervangend pand neergezet. Hierdoor wordt het aantal opvangplekken voor dak- en thuislozen weer hetzelfde als vorige winter.

Niet gereed

De vervangende lokalen zijn helaas op dit moment nog niet gereed om in gebruik te worden genomen. Daarom is een overbruggingsperiode nodig van een aantal weken, op een andere, geschikte locatie. Een sporthal biedt een goed uitgangspunt, maar vrijwel alle sporthallen in onze stad worden momenteel intensief gebruikt. De mobiele gymzaal van het Annapark, aan de Sas van Gentlaan, is vanwege de omvang en het huidige beperkte gebruik volgens de gemeente de meest geschikte optie. Er wordt daar nu ruimte gecreëerd voor twintig tot dertig personen. Zij worden tussen 17.00 uur ’s avonds en 10.00 uur ’s ochtends opgevangen, in de nachten waarin het buiten vriest. Het Leger des Heils biedt tijdens de winterkoude-opvang professionele begeleiding. 

Trinitas

Uit een mail naar leerlingen en ouders blijkt dat het naastgelegen Trinitas College verrast is door de mededeling. ‘Helaas heeft de gemeente ons verzuimd te informeren’, schrijft het rector Irene Kramer. Een woordvoerder van de gemeente erkent dat door de beslissing de belanghebbenden pas afgelopen vrijdag konden worden geïnformeerd. “Dat hebben we via e-mail gedaan naar sportverenigingen, bedrijven, klankbordgroepen in Literatuurwijk en Stedenwijk.” Ook naar Trinitas is een mail gestuurd, zegt de woordvoerder. “Voor de zekerheid is Trinitas ook nog telefonisch op de hoogte gebracht.”

December

Naar verwachting zal het vervangende pand in Almere Poort in december gereed zijn. De winterkoude-opvang zal zodra dat kan, daar weer naartoe verplaatst worden.

Uit de krant