Olcay Gulsen, ambassadeur van Orange the World, in gesprek met Marije Cornelissen, directeur UN Women. (Foto: Fred Rotgans)
Olcay Gulsen, ambassadeur van Orange the World, in gesprek met Marije Cornelissen, directeur UN Women. (Foto: Fred Rotgans)

Landelijke aftrap campagne Orange the World in Almere

Algemeen

ALMERE - Met een bijeenkomst in het stadhuis en een druk op de knop, waarmee het stadhuis oranje werd gekleurd, is vrijdagavond de landelijke Orange the World campagne officieel van start gegaan. De campagne richt zich op bewustwording en vermindering van geweld tegen vrouwen en meisjes. De kleur oranje staat symbool voor een nieuwe dageraad zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. 

De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot en met 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De dagen daartussen zijn de zestien Dagen van Actie. “Geweld tegen vrouwen en meisjes speelt in alle landen, in alle gemeenten en in alle lagen van de bevolking”, aldus wethouder Froukje de Jonge. “In Nederland krijgt maar liefst 45 procent van de vrouwen te maken met geweld in haar leven. Ook in Almere speelt dit; van straatintimidatie tot geweld achter de voordeur en van seksuele intimidatie op de werkvloer tot cybergeweld. Als gemeente proberen we te doen wat we kunnen om dit geweld te bestrijden, maar dat kunnen we niet alleen. Daar hebben we elkaar bij nodig.” 

Olcay Gulsen, ambassadeur van Orange the World, vertelde in een gesprek met Marije Cornelissen, directeur van UN Women, haar persoonlijke verhaal over opgroeien in een gezin met een gewelddadige vader. Zij benadrukte daarbij dat een klein gebaar van een medestander al veel kan betekenen. “Zo kreeg ik als klein meisje een chocoladereep van onze buurman, met daarbij de boodschap dat ik altijd bij zijn vrouw en hem terechtkon als ik even wat rust nodig had. Dat ogenschijnlijk kleine gebaar heeft ontzettend veel impact gehad. Tot op de dag van vandaag.” 

Preventie

In 2022 staat landelijk het thema preventie centraal, waarbij het draait om het voorkomen van geweld door medestander te zijn in de strijd. Iedereen kan onderdeel zijn van de oplossing; individuen, professionals, organisaties, bedrijven, overheden. In de campagne worden mannen en jongens nadrukkelijk uitgenodigd om ook betrokken te zijn. 

Medestander

Inmiddels worden in meer dan 100 landen in die periode gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht en worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten georganiseerd. Ook wordt geld ingezameld voor het Trust Fund to End Violence against Women, het grootste wereldwijde fonds om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te stoppen. 

Medestander worden in de strijd tegen geweld kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl. In Almere wordt de Orange the World campagne georagniseerd door de Soroptimist Club Almere. Een overzicht van de activiteiten is te vinden op https://www.orangetheworldalmere.nl/

Met een druk op de knop werd het stadhuis oranje verlicht. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Het stadhuis en andere gebouwen in Almere kleuren oranje in het kader van Orange the World. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto