De Domus in Amersfoort staat gewoon tussen andere huizen. (Foto: Leger des Heils)
De Domus in Amersfoort staat gewoon tussen andere huizen. (Foto: Leger des Heils)

‘Ook bewoners Domus willen huisje-boompje-beestje’

Algemeen

POORT – Regiomanager Luc Tanja van het Leger des Heils ziet met lede ogen aan hoe de discussie over de mogelijke vestiging van een Domus-vestiging in Poort volledig is ontspoord. “In mijn ogen is dat helemaal niet nodig. Waarom het dan toch zo escaleert? Wij moeten echt leren van de communicatiefouten die we maakten.”

Door Marcel Beijer

Bij Domus in Poort worden straks 36 mensen opgevangen die psychische problemen hebben, in armoede leven en ook nog eens verslaafd en soms ook verstandelijk beperkt zijn. Op verschillende plekken in het land heeft het Leger meer van deze Domus-vestigingen. “En bijna overal leidt dat tot weerstand”, zegt Tanja. “En eerlijk gezegd gaat het niet altijd vanzelf goed. Er zijn hier en daar incidenten geweest, maar daar hebben we ook weer van geleerd. In het algemeen blijkt dat omwonenden er nauwelijks last van ondervinden. In Amersfoort staat de Domus gewoon tussen andere huizen. Er zijn geen problemen.”

Prikkelarm

Domus is nu gevestigd in het centrum van Almere. “Destijds was de opvatting dat er zo goede controle was op deze groep. Maar inmiddels is duidelijk dat deze groep mensen juist behoefte heeft aan een wonen in een gewone wijk. Vandaar de keuze om te spreiden.”
De weerstand bij bewoners in Poort heeft vooral betrekking op de locatie, pal naast een school en een fietspad. Tanja: “Ik begrijp de bewoners daarin wel. Het gaat hen vooral om de veiligheid, maar ik denk dat die angst niet terecht is. Er komt een goed veiligheidsplan met 24-uurs begeleiding. Natuurlijk: op dit moment de school is nu zichtbaar vanaf de bouwlocatie, maar over twee jaar is daar van alles tussen gebouwd. Verder hebben we aangegeven dat we ons dagprogramma zullen aanpassen op schooltijden. Ik zie daar echt geen problemen ontstaan.”
Het is vooral angst voor het onbekende, zegt Tanja. “In iedere straat in Almere wonen mensen die verslaafd zijn. Dat valt niemand op. Het gaat pas opvallen als ze ineens zich zo gaan gedragen dat je er last van hebt. De Domus-bewoners vallen misschien ook op door uiterlijk en gedrag. Maar met goede begeleiding is dat geen enkel probleem.”

Communicatie

Tanja ziet tot zijn verbijstering hoe de situatie uit hand loopt. “Dat heeft vooral met communicatie te maken. Dat hadden wij anders aan kunnen pakken en daar kunnen wij als Leger des Heils weinig aan veranderen. Wij willen bewoners heel graag eerlijk uitleggen wat ze kunnen verwachten. Maar de geplande bijeenkomst dreigde uit de hand te lopen, waarop de burgemeester er een streep door zette. Hoe het verder moet, weet ik niet. Ik wil graag in gesprek en misschien dat het nu lastig wordt om mensen te overtuigen. Maar ik hou goede hoop. Vergeet niet: ook bij Domus praten we over ménsen die heet liefst huisje-boompje-beestje willen en geen problemen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto