Het gebouw Casa Casla aan het Weerwaterplein. (Foto: aangeleverd)
Het gebouw Casa Casla aan het Weerwaterplein. (Foto: aangeleverd)

Deelnemers stadsgesprek voor vuurwerkverbod

Algemeen

ALMERE – Moet Almere van het vuurwerk af? Over deze vraag werd afgelopen dinsdag gesproken tijdens het achtste stadsgesprek in Casa Casla. Ook werden de twee vuurwerkmoties besproken die morgenavond in de gemeenteraad komen.

Door Robert Mienstra

Het probleem met het vuurwerk is dat het helemaal uit de hand is gelopen, werd gesteld. In de jaren zestig van de vorige eeuw waren het sterretjes en wat rotjes. Inmiddels is het probleem vooral het illegale vuurwerk geworden. Daar wordt totaal niet op gehandhaafd. In september begint het al. Uiteindelijk is dit een probleem dat Europees moet worden aangepakt. “Als vuurwerkliefhebber heb ik daar alleen maar last van. Ik steek legaal vuurwerk verstandig af op het moment dat het mag. Dat duurt maar kort. Ik houd van die traditie. Bovendien blijkt uit een RIVM-rapport dat de vervuiling van vuurwerk snel verdwijnt”, zei een vuurwerkliefhebber.

Jeugd

Een aantal deelnemers vond een vuurwerkverbod jammer voor de jeugd, vooral voor de jongeren die er wel goed mee omgaan. “Maar uiteindelijk is vuurwerk niet meer van deze tijd.” Met name het milieu, de dieren en de gezondheid van de inwoners werden als argument genoemd om het vuurwerk te verbieden. Een hondeneigenaar meldde dat haar hond al sinds september aan de medicatie zit om enigszins met het vuurwerk om te kunnen gaan. Zorgen waren er bij de SP ook om de vuurwerkslachtoffers en over vuurwerkgeweld tegen hulpverleners bij oud en nieuw, aldus Hans Everhard van die Partij.

Worsteling

Opvallend was de bijdrage van Karine de Potter van Forum voor Democratie. “Ik zit er mee in m’n maag. Ik kom uit België. Mensen gaan daar naar de vuurwerkshows. Waarom zou je dan zelf nog vuurwerk afsteken? Hier is het oorlog. Het is een persoonlijke worsteling, want ik ben tegen die overlast. Ik ben van Forum en wij zijn voor tradities. Wij misgunnen anderen niets. We hebben onze achterban geraadpleegd. 59% is voor doorgaan met vuurwerk, 41% is voor vuurwerkvrij. Vuurwerkshows zouden goed zijn zonder dingen te verbieden. Op illegaal vuurwerk zouden hardere straffen moeten komen.”

Handhaving

De handhaving werd wel als een probleem gezien. Agenten kunnen pas optreden als iemand die vuurwerk afsteekt op heterdaad wordt betrapt. Een vrijwel onmogelijk zaak. Ayla Lokhorst van de Partij voor de Dieren nuanceerde dit: “Wij hebben met handhavers gesproken. Afgelopen jaar met het landelijk verbod in verband met corona constateerden zij dat er veel minder overlast was en minder vuurwerk werd afgestoken. Dus zo’n verbod helpt wel degelijk.”
Mark Koelman van de VVD zei: “zolang er geen landelijk verbod is zien wij geen ruimte voor lokaal verbod.”

Moties

Tijdens de bijeenkomst werden de twee moties aangekaart die morgenavond in de raad worden besproken. Een motie om Almere gefaseerd in 2025/2016 vuurwerkvrij te maken en een motie om gereguleerde vuurwerkverengingen in Almere op te richten. De meerderheid van de aanwezigen bleek voor het vuurwerkvrij maken van Almere en kleine minderheid was voor vuurwerkverenigingen. Of de raad beide moties gaat aannemen is twijfelachtig. Vrijdag meer op de site van Almere DEZE WEEK.

Het volgende stadsgesprek is dinsdag 10 januari 2023

Onderwerp: Het Floriade-onderzoek
Inloop: 19.00 uur
Aanvang: 19.30 uur
Locatie Casa Casla, Weerwaterplein 3 (naast Deventerpad)
Aanmelden: info@casacasla.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto