Kunstpaviljoen M. is de voorloper van een toekomstig Almeers museum. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Kunstpaviljoen M. is de voorloper van een toekomstig Almeers museum. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Kunstmuseum organisatorisch al helemaal opgetuigd

Algemeen

Raad beslist pas in zomer over doorgaan

ALMERE – Hoewel de gemeenteraad pas in de zomer van 2023 een besluit gaat nemen over het al dan niet doorgaan van het Kunstmuseum M., blijkt dat museum organisatorisch op dit moment al flink opgetuigd. 

Door Robert Mienstra

Sinds februari 2020 is er een Stichting Kunstmuseum Flevoland met kwartiermaakster Denise de Boer als directeur. Deze stichting functioneert als rechtspersoon. Verder bestaat er sinds september 2021 al en raad van commissarissen met zeven leden. Daarnaast is de stichting een Algemeen Nut Beogende Instelling (anbi). Deze status biedt de stichting bepaalde belastingvoordelen in Nederland. Ook heeft het Kunstmuseum sinds januari 2022 al een artistiek leider, Olga Ruitenbeek. 

Communicatie-medewerker

Begin januari zal het team van Kunstmuseum M. verder worden uitgebreid met een communicatie&marketing-medewerker voor 32 uur. In de vacature die 6 januari sluit, wordt gesteld dat tot en met 2025 het nieuwe kunstmuseum inhoudelijk, zakelijk en organisatorisch verder wordt uitgewerkt. De nieuwe medewerker krijgt een jaarcontract met uitzicht op verlenging bij goed functioneren. Dit alles wijst op langetermijnplanning terwijl het besluit over het doorgaan van het Kunstmuseum nog lang niet genomen is door de gemeenteraad.

Raad van Toezicht

Uit stukken van de Kamer van Koophandel blijkt dat er zeven leden in de raad van toezicht zitten. Martijn Sanders is de voorzitter, hij is voormalig directeur Concertgebouw Amsterdam en heeft meerdere belangrijke posities in het veld bekleed zoals voorzitter van RvT Holland Festival, AVRO en Stedelijk Museum en het Stedelijk Museum Fonds. Valery Mak zit erin. Zij is voormalig artistiek leider van Kunstline en ondernemer. Daarnaast hebben Marion Happen, Leonard Bukemya, Sietske van Zanten en regisseur en Choreograaf Guy Weizman zitting de in de raad. Tot slot is er Sadet Karabulut die 14 jaar in de Tweede Kamer zat namens de SP. Opvallend, omdat de SP in de gemeenteraad van Almere vooralsnog tegen het Kunstmuseum is. Ook blijkt uit de stukken dat het bezoekadres van het Kunstmuseum de Kunstlinie is aan de Esplanade.

Landschapskunstwerk

Sachi Miyachi werkt op dit moment overigens aan het ontwerp voor een nieuw landschapskunstwerk met de titel Reed Bank Cycles, voor bij het Weerwater in Almere. Op 12 januari is hierover een presentatie in het Stadsarchief in Almere. Kwartiermaakster Denise de Boer gaf eerder aandat er bij het nieuwe Kunstmuseum een landschapskunstwerk komt. Of dit ook het kunstwerk van Miyachi wordt is onduidelijk. Kunstmuseum M. zegt dat de gemeente opdracht heeft gegeven voor dit landschapskunstwerk. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het bij de gemeente niet duidelijk is of dit kunstwerk voor M. bedoeld is.

Onrust

In de gemeenteraad bestond onlangs onrust over de businesscase van het Kunstmuseum. Die bleek al in oktober gereed, maar wethouder Kees Ahles van cultuur weigerde eerst het stuk aan de raad te geven. Na druk van de oppositie maakte hij het stuk openbaar.
Het college heeft een second opinion gevraagd op de businesscase, die komt in het voorjaar van 2023.

In het coalitieakkoord staat dat het college de bouw in ieder geval graag aan de raad als geheel wil laten. ‘We wachten de resultaten van de pilot en businesscase voor het Kunstmuseum af.’
Op dit moment lijkt de bal niet bij de raad te liggen maar bij het college. Het is voor de raad afwachten met wat voor gereviseerde businesscase het college gaat komen. Verder lijkt de hele organisatie voor het Kunstmuseum dus opgetuigd. Het is aan de raad wat ze er in de zomer van 2023 mee gaat doen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto