Kunstpaviljoen M. op het Floriade terrein bood een voorproefje van een toekomstig Almeers museum. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Kunstpaviljoen M. op het Floriade terrein bood een voorproefje van een toekomstig Almeers museum. (Foto: Almere DEZE WEEK)

‘Betrek Almeerders bij beslissing kunstmuseum’

Politiek


ALMERE - Er moet een onafhankelijk onderzoek onder Almeerders komen over de wenselijkheid om in de stad een kunstmuseum te realiseren. Dat onderzoek moet worden meegenomen in de besluitvorming over het museum. Daartoe roepen PVV en CDA op, gesteund door SP en DENK.

Nog dit jaar zal de business case, een onderzoek naar de kosten en baten, van het kunstmuseum in Almere worden gepresenteerd aan de gemeenteraad. Veel partijen hebben aangegeven op basis van deze business case een beslissing te zullen nemen of zij de komst van het kunstmuseum in Almere zullen steunen. PVV en CDA willen echter dat ook Almeerders zelf worden geraadpleegd, voordat tot besluitvorming wordt overgegaan. Daarom hebben zij een motie ingediend voor een onafhankelijk onderzoek naar de mening van de Almeerder. Ook de SP en DENK steunen deze motie.

Miljoenen

De plannen voor een nieuw kunstmuseum zijn al ver gevorderd. De gemeenteraad moet binnenkort besluiten of er 1,5 miljoen euro opzij gezet wordt voor de eerste voorbereidingen van het kunstmuseum. Het museum richt zich met grootschalige multimediale kunst op het eigenzinnige karakter van Almere en Flevoland en heeft momenteel een paviljoen op het Floriadeterrein waar een voorproefje te zien is van wat er in het museum verwacht kan worden. Veel Almeerders zien het museum, na het debacle van de Floriade, echter als het volgende megalomane project waar de stad niet op zit te wachten.

Draagvlak

De vier partijen zijn van mening dat een grote investering als een kunstmuseum aanzienlijk draagvlak moet hebben. Tot op heden is er nog geen onderzoek gedaan naar de mening van de Almeerders.

CDA en SP

Bij de oproep van de vier partijen is vooral de deelname van CDA en SP opmerkelijk. Deze twee partijen maken deel uit van het college. Het vorige college, met daarin ook het CDA, had juist voorbereidingen getroffen voor het museum. Jeltje Vliegenthart-Kuiken van CDA Almere: ‘Wij vinden het vreemd dat er geen enkel inzicht is in hoe de Almeerder over het kunstmuseum denkt. De uitkomst van het onderzoek moet wat ons betreft zwaar meewegen bij de beslissing van de gemeenteraad voor of tegen een kunstmuseum in Almere.’

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto