Het lerarentekort in Almere is nijpend. (Foto: AdobeStock)
Het lerarentekort in Almere is nijpend. (Foto: AdobeStock)

Lerarentekort in Almere hoogste van Nederland

Algemeen

ALMERE - Het Almeers lerarentekort bedroeg in oktober 2022 in het primair en speciaal onderwijs samen 17,6%, van de totale werkgelegenheid. Dat betekent 235 fulltimers in het primair onderwijs en 48 fulltimers in het speciaal onderwijs. Daarmee is het lerarentekort in Almere het hoogste van Nederland. Dit blijkt uit een raadsbrief van het college.

Door Robert Mienstra

Van die tekorten is het grootste deel ‘verborgen’. Dat wil zeggen dat de functies zijn ingevuld door de inzet van eigen ambulante medewerkers en uitzendkrachten. Meer dan de helft van de ‘verborgen’ vacatures wordt opgevuld door onbevoegden bijvoorbeeld door inzet van vakspecialisten, onderwijsassistenten en Pabostudenten. De problematiek in Almere Poort en Almere Stad West is ongeveer vier keer zo groot als in Almere Hout. 

Niet opgelost

Het lerarentekort is een probleem dat, zeker in een snelgroeiende gemeente als Almere, in het komende decennium niet opgelost kan worden. Het Rijk is verantwoordelijk voor het onderwijsstelsel als geheel en geeft de kaders aan. De Onderwijsinspectie ziet toe op de kwaliteit van onderwijs en naleving van de kaders. De schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor het personeel, vorm, inhoud en kwaliteit van het onderwijs.

Noodplan

De gemeente voert samen met de onderwijspartners het Noodplan Lerarentekort Almere uit. De gemeente heeft daartoe van 2020 tot en met 2024 1,6 miljoen euro ter beschikking gesteld. Daarnaast kan het onderwijs gedurende deze periode aanvragen doen voor projecten ‘voldoende professionals’ op basis van de middelen die de gemeente ontvangt vanuit het Nationaal Programma Onderwijs.

Organisatie

In Almere wordt steeds meer ingezet op ‘Anders organiseren’ van onderwijs. Hiervoor moet gedacht worden aan lesgeven in brede teams waarin volledig bevoegde leerkrachten samenwerken met onderwijsassistenten, ondersteuners, leraren in opleiding of vakspecialisten die niet bevoegd zijn, maar wel bekwaam.

Het onderwerp ‘lerarentekort’ zal binnenkort besproken worden in de gemeenteraad.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto