Limin Sichi Yang en haar leerlingen tijdens de repetities in De Glasbak. (Foto: aangeleverd)
Limin Sichi Yang en haar leerlingen tijdens de repetities in De Glasbak. (Foto: aangeleverd)

Optreden sopraan Limin Sichi Yang en leerlingen bij viering Chinees Nieuwjaar

Algemeen

ALMERE – Hoewel wij de jaarwisseling alweer een tijdje achter de rug hebben, begint het nieuwe jaar volgens de Chinese kalender pas op 22 januari. De Chinees-Almeerse sopraan Limin Sichi Yang is uitgenodigd om zaterdag 21 januari samen met haar Almeerse leerlingen op te treden tijdens de landelijke viering van het Chinees Nieuwjaar in Den Haag. 

Limin Sichi Yang (voorzitter van de stichting Cultuur Uitwisseling Nederland China en oprichtster van Yang Muscials) vindt het een hele eer. “Ik word elk jaar uitgenodigd voor een solo-optreden tijdens de viering van het Chinees Nieuwjaar in Den Haag. Dit jaar zing ik de Chinese Peking Opera”, vertelt zij. “Daarnaast zal onze Chinees-Nederlandse Jeugd Zang- en Dansgroep uit Almere een klompendans opvoeren. Een vrolijke act waarin wij de Nederlandse en Chinese cultuur samenbrengen.”

Jaar van het Konijn

Vanwege corona kon de landelijke viering van het Chinees Nieuwjaar de afgelopen twee jaar niet doorgaan en ook dit jaar was het onzeker of de festiviteiten wel plaats zou kunnen vinden. “China heeft wederom een moeilijk jaar achter de rug. Maar 2023 wordt het jaar van het konijn, en dat is een vrolijk, zachtaardig en intelligent dier. We gaan met een positieve blik dit nieuwe jaar in”, stelt Limin. Zij kijkt enorm uit naar de viering van het Chinees Nieuwjaar, dat ook wel bekend staat als het lentefeest. “Het is een belangrijk feest waarbij familie en vrienden samenkomen om het nieuwe jaar in te luiden. Er wordt gegeten met familie, er zijn lampionnen, drakendansen en vuurwerk.” Het feest wordt gekenmerkt door de kleur rood, daarom heeft zij speciaal voor deze gelegenheid rode kostuums gemaakt voor haar leerlingen.”

Zang- en danskamp

Vanuit het hele land komt de Chinese gemeenschap naar deze landelijke viering in Den Haag. “Het is een hele eer dat onze groep onderdeel uitmaakt van het programma met professionele topartiesten”, vindt Limin. In cultureel centrum De Glasbak in Muziekwijk is zij met haar leerlingen hard aan het repeteren tijdens het zang- en dans winterkamp. Een paar keer per jaar organiseert de Almeerse dit soort kampen. “Kinderen van zowel Chinese als Nederlandse afkomst zingen samen Nederlandse en Chinese liedjes en zij dansen samen. Het is een leuke manier om een andere taal en cultuur te leren en het is goed voor hun ontwikkeling en zelfvertrouwen.” Het komende lentekamp is van 26 februari tot 4 maart. Meer informatie: www.liminculture.com of 06-29798016

Zie ook: www.chineesnieuwjaar-denhaag.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto