Dirigent Hans Welle werd zaterdag geridderd tijdens zijn afscheidsconcert in het Concertgebouw Amsterdam. (Foto's: Gerda Roelofs Barreveld)
Dirigent Hans Welle werd zaterdag geridderd tijdens zijn afscheidsconcert in het Concertgebouw Amsterdam. (Foto's: Gerda Roelofs Barreveld)

Koninklijke onderscheiding voor dirigent Hans Welle

Algemeen

ALMERE – Dirigent Hans Welle heeft zaterdag tijdens het 35-jarig jubileumconcert van het Almeers Jeugd Symfonie Orkest in het Concertgebouw het stokje officieel overgedragen aan zijn zoon Daan. De 66-jarige Welle werd tijdens zijn afscheidsconcert flink in het zonnetje gezet en door burgemeester Ank Bijleveld verrast met een Koninklijke onderscheiding. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

“Ik was enorm verrast”, reageert Welle. “Niet alleen door de onderscheiding, maar ook door het prachtige afscheidslied dat het orkest had gemaakt op de melodie van het Almere Lied. Dat was een heel emotioneel moment, waarbij door mij en menig luisteraar een traantje werd weggepinkt.” De dirigent kijkt terug op een warm afscheid, voor een volle zaal. “Het orkest speelde de sterren van de hemel. Wat een feest! Ik had het mij niet mooier kunnen wensen.”

De Muppets

Vanaf 1986 was Hans Welle in Almere docent piano en dirigent bij het Centrum voor Kunstzinnige Vorming. Hier vormde hij in 1987 met drie kinderen het eerste muziekensemble. ”Met een paar uur betaald dirigeren en een veelvoud daarvan aan vrijwilligersuren voor het organiseren, arrangeren, coachen en toeren ontstond na tien jaar een orkest”, blikte Bijleveld in haar toespraak terug. “Een orkest met een volledige symfonische bezetting bovendien. Destijds een prestatie van formaat in zo’n jonge stad in opbouw als Almere. En met een leuke naam: De Muppets.”

De Muppets waren het begin van wat er vandaag de dag staat: een stichting die vanaf 2013 in Almere bestaat en waar nu ongeveer 180 kinderen en jongeren muziek maken, met het grote symfonieorkest als kroonjuweel. “Maar je zorgde ook voor een doorlopende lijn van orkesten”, sprak Bijleveld. “Jongeren die een jaar een instrument bespelen, kunnen al meedoen met de Strijkersklas. En daarna volgen de Orkestklas en het Juniorenorkest.”

Een grote familie

Met zijn inzet en enthousiasme heeft Hans Welle in de loop der jaren duizenden kinderen weten te inspireren en enthousiasmeren. “Ook wist je een zeer hoge kwaliteit te bereiken. Het ASJO staat steevast in de top 5 van de bijna 100 jeugdorkesten die Nederland rijk is. Je vormt bovendien samen met de musici een grote familie. Je organiseerde allerlei activiteiten van de orkesten, zoals studieweekenden, herdenkingen en concoursen. Je realiseerde ook veel bijzondere concerten en optredens met het orkest. In april vorig jaar mocht het ASJO in aanwezigheid van de Koning de opening van de Floriade in Almere muzikaal omlijsten. En neem het benefietconcert voor Oekraïne dat in maart 2022 plaatsvond en niet te vergeten de concerten in Wenen en Malta.”

Buiten de gebaande paden

In 2016 initieerde en startte Welle een projectorkest om producties van theatergezelschappen en musicalverenigingen te ondersteunen. “Je hebt een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de leggen van een culturele basisstructuur in Almere en in de jonge provincie Flevoland. Door buiten de gebaande paden te treden, wist je veel te bereiken”, stelt Bijleveld. “Dit orkest zonder jou is eigenlijk niet denkbaar, maar het gaat toch gebeuren. Gelukkig heb je zelf voor een goede opvolging gezorgd in de persoon van je zoon Daan, die de baton van jou overneemt.”

(Foto: Maarten Feenstra)
(Foto: Gerda Roelofs Barreveld)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto