Volgens de PVV krijgt Kunstpaviljoen M. nauwelijks bezoekers (Foto: Maarten Feenstra)
Volgens de PVV krijgt Kunstpaviljoen M. nauwelijks bezoekers (Foto: Maarten Feenstra)

Meerderheid partijen wil deze raadsperiode geen kunstmuseum

Algemeen

ALMERE – Dat het Kunstmuseum er deze raadsperiode niet komt, werd duidelijk op de Politieke Markt van afgelopen donderdag. Een grote meerderheid van de raad steunt het voorstel van het college om deze raadsperiode met het Kunstmuseum te stoppen. Alleen de PvdA en GroenLinks lieten twijfel zien of de stekker er wel uit moet.

Door Robert Mienstra

Het college wil voorlopig stoppen met de ontwikkeling van het Kunstmuseum omdat het te zwaar op de begroting van de gemeente zal gaan drukken. Wel wil het college doorgaan met het kunstpaviljoen M. op het Floriadeterrein. Maar niet alle partijen juichen dit toe. In haar raadsbrief stelt het college dat 70.000 mensen M. bezocht hebben. Maar de PVV kwam fijntjes met de bezoekcijfers van M. van de laatste drie maanden: “Er zijn sinds 1 januari 470 bezoekers geweest waarvan 285 scholieren. Uiteindelijk zijn er 185 individuele Almeerders geweest”, zei Frank Fesevur van de PVV.
Een paar partijen hadden alternatieven voor het paviljoen M. Maak er een expositie-ruimte van voor Almeerse kunstenaars. Ook waren er ideeën om er een café of restaurant voor de nieuwe woonwijk Hortus van te maken.

GroenLinks

GroenLinks gaf aan wel door te willen gaan met de ontwikkeling van het Kunstmuseum. De argumenten van de partij zijn dat dat in het coalitie-akkoord staat dat het college de vraag of er een kunstmuseum gebouwd moet worden aan de raad wil laten. Verder zegt het college in het akkoord dat ‘we de resultaten van de pilot en business-case voor het Kunstmuseum afwachten’
Jaap Steenkamer van GroenLinks vond dat het college met het voorstel om nu te stoppen, het coalitieakkoord geweld wordt aangedaan. “Volgens het akkoord moet er volgens GroenLinks eerst een open gesprek over het Kunstmuseum gevoerd worden in de raad. Met dit voorstel doet het college niet wat het beloofd heeft.” Verder zei Steenkamer: “De stelling dat er geen ruimte is in het budget voor een museum, dat pas over een aantal jaar gerealiseerd wordt, geloven we niet. De plannen voor het zwembad blijven onaangeroerd. Het is dus kwestie van keuzes maken.”

De PvdA twijfelt nog over stoppen met het Kunstmuseum: “Ik vind het voorstel in ieder geval gewoon veel te mager. Alleen kiezen voor ‘de stekker eruit’ is een zwaktebod”, zei Leida Höhle van de PvdA, “wij gaan dit intern nog bespreken.”
Alle andere partijen waren voor het voorstel om voorlopig te stoppen met de ontwikkeling van het Kunstmuseum.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto