Theo Amse (rechts) heeft met hulp van overbuurman Nico (links) een gezellige ontmoetingsplek gecreëerd in de Sirtakistraat. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Theo Amse (rechts) heeft met hulp van overbuurman Nico (links) een gezellige ontmoetingsplek gecreëerd in de Sirtakistraat. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Buurtbankjes voor meer saamhorigheid in Danswijk

Algemeen

DANSWIJK – Theo Amse uit de Sirtakistraat wil graag meer saamhorigheid in zijn buurt. Daarom heeft ‘opa Theo’, zoals hij ook wel wordt genoemd, twee buurtbankjes geplaatst in de straat. “Bewoners kunnen elkaar daar ontmoeten voor een praatje”, vertelt hij. 

Maandag werden de buurtbankjes feestelijk in gebruik genomen. Samen met wijkregisseur Jeanette Vonk knipte opa Theo symbolisch een vlaggenlint door. “Ik hoop dat er veel gebruik van de bankjes wordt gemaakt”, zegt de initiatiefnemer. Hij kwam op het idee door het landelijk initiatief Buurtbankjes en het bankjescollectief in het kader van Een tegen eenzaamheid. “Dat leek mij ook wel wat voor onze buurt, als middel tegen eenzaamheid én om meer verbinding te creëren in de wijk”, vertelt de actieve wijkbewoner. 

Kinderactiviteiten

Hij is van plan om ook voor kinderen diverse activiteiten te organiseren. Zo stond er maandag al een knutselmiddag op het programma. “Verder willen we hier bijvoorbeeld pannenkoeken gaan bakken met de kinderen en oud-Hollandse spelletjes doen. Ik vind het belangrijk dat kinderen net als vroeger meer naar buiten gaan en ook betrokken zijn bij hun wijk. Zo ga ik bijvoorbeeld ook eens per maand met een groep kinderen de straat op om afval te prikken.”

Wijkteam

Om zijn plan voor de buurtbankjes te realiseren zocht Theo contact met de gemeente Almere en het Wijkteam. “Van de gemeente heb ik twee gebruikte bankjes gekregen, die ik helemaal heb opgeknapt. Vanuit het Wijkbudget kreeg ik bovendien een bedrag om het een beetje gezellig aan te kleden met bloembakken en een hekwerk waar we flyers op kunnen hangen. Dit alles heb ik samen gedaan met mijn overbuurman Nico.” 

Tijdens de feestelijke openingsmiddag was maandag vanuit De Schoor en buurtcentrum de DOP gezorgd voor koffie en thee en er was muziek. “Ik heb al veel enthousiaste reacties gekregen van buurtbewoners. Wellicht brengen we hiermee bewoners van andere Almeerse wijken ook op een idee”, besluit Theo.

Theo Amse en wijkregisseur Jeanette Vonk openden de buurtbankjes door het vlaggenlint door te knippen. (Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto