De groep verzamelt zich op de Brink in Haven. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De groep verzamelt zich op de Brink in Haven. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Hanggroep Brink: ‘We zijn heel aardige mannen’

Algemeen

HAVEN CENTRUM – De leden van de groep die rondhangt op de Brink in Haven zijn onthutst dat ondernemers ze hebben weggezet als criminelen. “We zijn hele aardige mannen, maar uit een andere cultuur. We zijn graag buiten en ja, we zijn soms wat luidruchtig.”

Door Marcel Beijer

Ondernemers klaagden in deze krant over de groep die vooral uit Surinamers en Antillianen bestaat. Ze zouden ondernemers bedreigen en dreigen met wapens. Klanten lopen liever een straatje om en dat kost klandizie. Half mei werd een van de groepsleden opgepakt omdat hij bij café The Sting geschoten had.
Michael* is een man van middelbare leeftijd en werpt zich op als woordvoerder van de groep. “Ik vind het vervelend als ik hoor dat mensen bang zijn voor onze groep. Maar ik kan het wel begrijpen. Als ik in Rotterdam langs een groep witte jongens zou lopen, zou ik misschien ook omlopen. Maar voor hetzelfde geld zijn het koorknaapjes.”

‘Gooi er maar een bom op’

De groepsleden van de Brink zijn onthutst door de kritiek. “Nooit zijn ze naar ons toegekomen om te praten, we hebben ze ook nooit bedreigd. Bij een aantal winkels zijn we allemaal klant. We krijgen er zelfs korting. En dan lees je in de krant ‘Gooi er maar een bom op’. Dat doet wat met je, hoor. Wij hebben ook kinderen, die worden erover nageroepen op school.“
Volgens Michael bestaat de groep gemiddeld uit een man of tien. “We zijn aardige mannen. We komen uit een andere cultuur en zijn luidruchtiger. Ja, er zitten alcoholisten tussen en er wordt ook wel geblowd. Soms lijkt het of we ruzie hebben, maar we leggen het altijd weer snel bij. We kennen elkaar allemaal. We zijn gewone mannen, vaders. Die meiden die hier zouden rondhangen? Dat zijn onze buurmeisjes.”

Schietpartij

Toch kan ook Michael niet ontkennen dat er af en toe geweld wordt gebruikt, en dus zelfs een schietpartij is geweest. “Daar mag ik van mijn advocaat niets over zeggen. Ik ken de dader goed, het is een lieve jongen. Toen ik corona had was hij de eerste die hulp aanbood. Maar ja, hij heeft een grote bek en ik wist echt niet dat hij over een wapen beschikte. Nou ja, het was een pistooltje. Ik ken het slachtoffer ook. Het verhaal is echt anders dan de politie zegt.” Michael spreekt tegen dat de politie bang voor ze is, zoals de ondernemers beweren. “De politie is hier juist heel vaak. Laatst werd iemand gearresteerd vanwege openbare dronkenschap omdat hij met een fles whisky door de parkeergarage liep. Hij was gewoon op weg naar huis.”

Zomer

Hoe het nu verder moet, weet Michael ook niet. “Nu het zomer wordt zal de groep vaker op de Brink te vinden zijn. In de winter spreken we vaak bij elkaar thuis af. Het zou mooi zijn als we ergens een plek hadden waar we elkaar kunnen ontmoeten en niet voor overlast zorgen. Want nu gaan ze weer het cameratoezicht uitbreiden. Maar het is voor niemand leuk als Big Brother constant over je schouder mee gluurt.”

*Michael is niet de echte naam van de geïnterviewde.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto