De Oekraïense Anna Bohdan en Iryna Dolhosheia hebben elkaar vrijdag het ja-woord gegeven op het stadhuis van Almere. (Foto: Rinus Lettinck/Studio Fred Rotgans)
De Oekraïense Anna Bohdan en Iryna Dolhosheia hebben elkaar vrijdag het ja-woord gegeven op het stadhuis van Almere. (Foto: Rinus Lettinck/Studio Fred Rotgans)

Oekraïense vluchtelingen Anna en Iryna trouwen in Almere

Algemeen

ALMERE - De Oekraïense Anna Bohdan en Iryna Dolhosheia hebben elkaar vrijdag het ja-woord gegeven op het stadhuis van Almere. Een bijzondere gebeurtenis die in hun thuisland niet had kunnen plaatsvinden. Daar is het homohuwelijk namelijk nog niet toegestaan. Na de plechtigheid werden de dames gefeliciteerd door wethouder Julius Lindenbergh.

Anna en Iryna vluchtten in augustus 2022 naar Nederland, nadat Anna’s huis was verwoest door een raketaanval. “Niemand was voorbereid op deze oorlog, niemand wist hoe lang het zou gaan duren. We moesten steeds op onze hoede zijn voor een nieuwe aanval. Het was vreselijk”, blikt Anna terug. In eerste instantie werd het stel opgevangen door Anna’s ouders. “Maar leven in angst en onzekerheid vonden wij geen leven. Daarom besloten wij naar Nederland te vluchten. Dit land lijkt eigenlijk best op Oekraïne en het voelt dan ook een beetje als thuis. En bovenal voelen we ons hier veilig.”

Toekomst opbouwen

Anna en Iryna werden opgevangen in het Best Western Hotel in Almere en kregen hier ook psychische hulp. “Het gaat nu gelukkig een stuk beter met ons. We hebben ons leven weer min of meer opgepakt.” Anna is kunstenaar en tattoo-artist en Iryna werkt als kok bij een grandcafé op de Grote Markt. “We willen niets liever dan samen een toekomst opbouwen. Toen wij elkaar drie jaar geleden in een bar ontmoetten, wist ik meteen dat Irina de ware voor mij was. En dat gevoel bleek wederzijds. We willen heel graag trouwen en een gezin stichten. Op dit moment hebben we een Oekraïense kat die min of meer ons kind is”, lacht Anna.

‘Welterusten Almere’

Met hulp van de gemeente Almere konden Anna en Iryna elkaar vrijdag het ja-woord geven op het stadhuis van Almere. “Het was een mooie en intieme ceremonie”, vertelt trouwambtenaar Madelon Slagt. Na de plechtigheid kregen de dames felicitaties en een cadeautje van wethouder Julius Lindenbergh: een gekleurde glasplaat met de skyline van Almere erop. “Elke avond voor het slapengaan zeg ik: welterusten Almere!”, vertrouwde Anna hem toe.

Vanuit de gemeente Almere was gezorgd voor gebakjes en een glaasje prosecco en het bruidsboeket was gesponsord door Geve Bloemen en Planten uit Almere Buiten. Fotograaf Rinus Lettinck van Fotostudio Fred Rotgans was er namens Almere DEZE WEEK bij om de bijzondere gebeurtenis op de gevoelige plaat vast te leggen. Het bruidspaar werd ook nog even gefeliciteerd door de Almeerse Saskia en Melanie, die elkaar ook het ja-woord gaven vrijdag.  

De pasgetrouwde Anna en Iryna met wethouder Julius Lindenbergh en buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand Madelon Slagt. (Foto: Rinus Lettinck/Studio Fred Rotgans)
(Foto: Rinus Lettinck/Studio Fred Rotgans)
(Foto: Rinus Lettinck/Studio Fred Rotgans)
Anna en Iryna met trouwambtenaar Madelon Slagt en de Almeerse Melanie en Saskia die elkaar ook het ja-woord gaven vrijdag.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto