Folkert van Dekken:
Folkert van Dekken: "We gaan de speld in de hooiberg vinden" (Foto: Almere DEZE WEEK)

Teamleider politie: ‘Dood van Cassandra wordt ooit opgelost’

Algemeen

ALMERE – “Als jij degene bent die het lichaam van Cassandra heeft verborgen, loop dan nu naar het politiebureau en maak je bekend. Zeg dat je Folkert van Dekken wilt spreken. Doe het voor de familie, of voor jezelf. Want de dood van Cassandra wordt opgelost. Al is het een speld in een hooiberg, wij gaan deze speld vinden, hopelijk samen met de samenleving.”

Door Marcel Beijer

Folkert van Dekken is vanaf de allereerste dag betrokken bij de verdwijning en dood van Cassandra van Schaijk in 2007. Eerst als plaatsvervangend wijkteamchef, later als teamleider TGO (Team Grootschalig Opsporing). Van Dekken is één van de personen die centraal staat in het boek van Niña Weijers over Cassandra, en Almere, dat vorige week verscheen. Mede door dat boek en de in het vooruitzicht gestelde beloningen (30.000 euro van het Openbaar Ministerie en 100.000 euro van de  Peter R. de Vries Foundation) voor de gouden tip, staat de dood van het Almeerse meisje weer volop in de belangstelling. Van Dekken is daar blij mee, zeker omdat er weer 25 nieuwe tips zijn binnengekomen. “De dood van Cassandra is een zaak die we absoluut willen en gaan oplossen. In mijn kamer hangt een bordje ‘kan niet bestaat niet’. En zo is het. Haar lichaam werd gevonden in de Noorderplassen. Ik heb er serieus over gedacht om de hele plas leeg te laten pompen om bewijsmateriaal te vinden. Dat bleek helaas technisch niet mogelijk. Maar deze zaak moet gewoon opgelost worden.”

Nabestaanden

Van Dekken noemt zichzelf een ‘resultaatmannetje’. “Ik ben gewend het initiatief te nemen en ook vast te houden. Dat komt door mijn opvoeding. Mijn vader overleed op jonge leeftijd, dus moest ik al snel verantwoording nemen. Ik neem de leiding, ik wil altijd winnen.” Juist daarom frustreert het Van Dekken enorm dat de ‘zaak Cassandra’ nog niet opgelost is. “Ik zal als het nodig is tot mijn dood doorgaan met deze zaak. Het laat mij niet los, maar die onzekerheid vreet vooral aan de nabestaanden. Het gekke is: met de huidige technieken en overvloed aan data van verschillende apps, zouden we de dood vandaag de dag waarschijnlijk al opgelost hebben. Maar in 2007 waren we nog niet zover. De laatste bruikbare beelden komen van een camera bij het GWK-grenswisselkantoor op het Busplein. Echt scherp zijn die niet. We zien daar een man die een stelletje aanspreekt en een man die over een fietsrek heenstapt. Wie zijn dat? Dat willen we heel graag weten.”

Straf

De politie houdt bij de dood van Cassandra alle scenario’s open. Van Dekken: “Een moord oplossen is eigenlijk heel simpel: degene die het laatst bij het slachtoffer was toen die nog leefde, is de dader. Het kan dus zijn dat Cassandra, dat onder invloed van drugs en alcohol was, overleed door een ongeval. Om die reden doet Van Dekken ook een oproep aan degene die het lichaam van Cassandra wellicht in vlaag van paniek in de Noorderplassen heeft gedumpt. “Het zou de familie zoveel rust geven als het verhaal eindelijk duidelijk wordt. Dat is belangrijker dan de straf die er wordt gegeven. Loop naar het politiebureau en vraag naar Folkert van Dekken. Ik kom onmiddellijk naar je toe. Desnoods doe je een briefje in de brievenbus van de redactie van Almere DEZE WEEK, of ga naar de site van de Peter R. de Vries foundation.”

Nieuwe tips

Van Dekken is ook blij met de nieuwe tips die binnenkomen. “Het kan ervoor zorgen dat we de puzzel gaan leggen. Ja, we zoeken naar een speld in een hooiberg, maar die kunnen we vinden.” Op de beelden van de camera van het GWK-kantoor zijn twee mannen te zien waarvan de politie wil weten wie dat zijn. De kans is groot dat het Almeerders zijn. De man die het stelletje aansprak heeft een donkere huidskleur, is circa 1,85 meter, slank, heeft enge ogen en liep met zijn schouders wat naar voren. Hij moet toen circa 25 en 30 jaar geweest zijn en inmiddels dus 40 tot 45 jaar oud. Hij sprak goed Nederlands, maar praatte hard en op een agressieve manier. Wellicht werd hij ‘wietman’ genoemd. Getuigen noemden hem ‘een lijp type’.
De man die over het fietsrek stapte had een lichtgetinte huidskleur en was toen circa 25 jaar (nu dus ongeveer 40 jaar oud). Hij was ongeveer 1,75 meter lang en had een stevig, vol postuur en een vriendelijke uitstraling.

Meer informatie

Tot slot zoekt de politie ook nog naar haar bankpas en twee paspoorten. Ook is de mobiele telefoon van Cassandra nog steeds niet gevonden. Het ging om een blauw/oranje Nokia 3510i (IMEI: 35135480***1230)

Wie de politie kan helpen kan dat doen via
0800-6070 (Opsporingslijn)
0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem)
Voor de beloning van Peter R. de Vries foundation: www.peterrdevries.nl
De gouden tip moet daar voor 10 april binnen zijn. Die levert 100.000 euro op. Ook wordt er 10.000 euro uitgeloofd aan degene die de Nokia telefoon kan overhandigen.

Daarnaast is er de 30.000 euro die het OM beschikbaar stelt. Zie de dossierpagina https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/dossiers/2013/03-cassandra-van-schaijk.html


Cassandra van Schayk (Foto: politie)
Een vergelijkbaar model van de gezochte Nokia-telefoon (Foto: politie)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto