Fase 5 Nobelhorst met bovenin (grijs) de A6 (Foto: Gemeente Almere)
Fase 5 Nobelhorst met bovenin (grijs) de A6 (Foto: Gemeente Almere)

Sociale huurwoningen Nobelhorst worden appartementen

Algemeen

NOBELHORST – De 35% sociale huurwoningen die de gemeente gaat bouwen in Fase 5 van Nobelhorst, naast bedrijventerrein Twentsekant, worden allemaal appartementen. In totaal worden op het terrein 1500 woningen gebouwd.

Door Marcel Beijer

Het gaat om het gebied Fase 5, het deel dat het dichtst tegen de snelweg A6 ligt. Donderdag kregen de gemeenteraadsleden de drie uitgedokterde scenario’s voor dit terrein voorgelegd.
Duidelijk is dat in het gebied 1500 woningen komen met daarbij een school, een buurtcentrum en is 5000 m2 gereserveerd voor winkels. 35% van de woningen wordt sociale huur. In alle scenario’s gaat hier om ‘gestapelde bouw’, oftewel appartementen die tot maximaal 30 meter hoog mogen worden. De bouwperiode gaat ongeveer acht jaar duren.

Drie scenario’s

Daarnaast wordt in drie verschillende scenario’s een overgang gecreëerd tussen het huidige Nobelhorst, wat vooral een dorpse uitstraling heeft, en deze Fase 5 waar dus vooral veel huizen komen. Om die overgang niet te hard te maken zijn drie plannen uitgewerkt, variërend van woningblokken met binnentuinen in hofjes tot een wand van flats met balkons aan de zonzijde, maar die wel een geluidsbarrière vormen voor het verkeer op de A6. 

Snelweg

De stedenbouwkundigen moesten in de plannen namelijk rekening houden met het geluid van het verkeer over de snelweg. Weliswaar ligt tussen het terrein en de A6 nog een bedrijventerrein dat in de toekomst een geluidsbuffer creëert, maar die is nog lang niet volgebouwd. Om met de woningbouw te kunnen beginnen moet dus wel rekening worden gehouden met de geluidsoverlast.
De komende weken gaat de gemeenteraad in gesprek over het meest wenselijke scenario.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto