Na afloop debatteerden Morgenstond en Alberg (rechts) verder. De kwestie ligt gevoelig. (FOTO: Almere DEZE WEEK)
Na afloop debatteerden Morgenstond en Alberg (rechts) verder. De kwestie ligt gevoelig. (FOTO: Almere DEZE WEEK)

D66 breekt coalitieakkoord open: meer (tijdelijke) woningen

Politiek

ALMERE – Coalitiepartij D66 gaat ‘alle opties openhouden’ om snel meer (tijdelijke) sociale huurwoningen te bouwen dan de 1000 die zijn afgesproken in het coalitieakkoord. Die houding ligt gevoelig bij de VVD, de grootste partij in de coalitie.

Door Marcel Beijer

Hoewel raadslid Spencer Alberg donderdagavond tijdens de Politieke Markt bijna zijn tong eraf beet om niet van het ‘openbreken van het coalitieakkoord’ te spreken, is dat toch precies wat D66 wil doen. Almere heeft immers een enorme achterstand bij het huisvesten van statushouders en moet van Rijkswege daar snel een inhaalslag mee maken. Als het college vasthoudt aan de afgesproken 1000 extra sociale huurwoningen, zoals de VVD wil, gaan alle sociale huurwoningen de komende maanden, en waarschijnlijk jaren, naar statushouders. Almeerders die al jaren op de wachtlijst staan voor zo’n woning vissen dan achter het net.

Realiteit

De SP liet vorige week nog weten het coalitieakkoord niet open te willen breken. Des te verrassender is het dat D66 nu wel wil tornen aan de afspraken die een jaar geleden gemaakt zijn tussen de coalitiepartijen. “De realiteit heeft ons ingehaald”, zei Alberg donderdag. “Dan moeten we alle opties openhouden om meer huizen te bouwen zodat we aan de Rijksverplichting voldoen. Wij hebben moeite met het voorrang geven aan statushouders. Wij krijgen signalen van zeer schrijnende situaties in Almere. Dus ook Almeerders die al jaren op de wachtlijst staan moeten een reële kans houden op een sociale huurwoning.”
D66 komt met vijf ideeën: meer tijdelijke woningen bouwen dan de afgesproken 1000, de sociale woningbouw sowieso versnellen (vooral bouwen in Poort en Nobelhorst), kantoorpanden ombouwen voor woningen statushouders, passender woningen voor statushouders met gezinnen en statushouders met een familierelatie om bij elkaar laten wonen.

VVD

De VVD zal echter geen duimbreed toegeven, zo liet raadslid Jurgen Morgenstond weten. “We moeten doen wat nodig is en daar zijn afspraken voor gemaakt in het coalitieakkoord. D66 zou zich wat constructiever moeten opstellen.”
Na afloop van de vergadering herhaalde Morgenstond tegenover deze krant nog eens de opvatting van zijn partij die wil vasthouden aan de afgesproken 1000 extra sociale huurwoningen. “Zo zijn de afspraken en daar houden we aan vast. De VVD wil dat er divers gebouwd blijft worden zodat een goede doorstroming ontstaat.

Spanning

In de wandelgangen is duidelijk dat alle coalitiepartijen (Partij voor de Dieren, SP, CDA, ChristenUnie, Leefbaar Almere) D66 steunen bij dit voorstel. Uiteindelijk dus ook de SP, de partij die - net als de VVD - vorige week nog aangaf vast te zullen houden aan het coalitieakkoord. Binnen deze partij is daarover echter flink wat onenigheid. Doordat de VVD nu nadrukkelijk op haar standpunt blijft, worden de verhoudingen tussen de coalitiepartijen op scherp gezet. “Dat worden gezellige weken in het college”, sneerde Chris Jansen van de PVV gevat.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto