Er is maar beperkt aandacht voor sociale huur en ook sociale koopwoningen zijn er onvoldoende. (Archieffoto: ikwilpubliciteit)
Er is maar beperkt aandacht voor sociale huur en ook sociale koopwoningen zijn er onvoldoende. (Archieffoto: ikwilpubliciteit) Almere DEZE WEEK

Ook coalitiepartijen kritisch op aantal sociale woningen

Wonen

ALMERE - De roep om meer sociale huurwoningen wordt niet gehoord. Dat is de conclusie van de redactie van het PvdA-blad Roodschrift. Zelfs coalitiepartijen als ChristenUnie, SP en CDA zetten hun vraagtekens bij de voornemens van hun eigen college.

De redactie van het PvdA-blad springt in op de opmerking van Kees Hendriksen (ChristenUnie) dat het college nauwelijks informatie aan de raadsleden geeft over de stand van zaken bij de uitvoering van het woonbeleid. Zo zou er twee keer per jaar een nieuwbouwmonitor worden voorgelegd, maar hebben raadsleden desondanks geen feiten over nieuwbouw ontvangen. De redactie van Roodschrift heeft daarom een rondgang langs de politieke fracties gemaakt, waarbij alleen D66 en BIJ1 niet hebben gereageerd. Verreweg de meeste fracties, met uitzondering van de VVD, blijken kritiek te hebben op de woningbouwprestaties van het college.

Beperkt ruimte voor sociaal

Opmerkelijke kritiek komt er van Kees Sanderse (CDA) en Eibert Draisma (SP), beide partijen maken deel uit van de coalitie maar hadden liever meer sociale woningbouw in het coalitieakkoord gezien. Sanderse stelt dat daar bij de onderhandelingen voor het college echter maar beperkt ruimte voor was. “Wij hadden meer sociale huurwoningen willen hebben. In het coalitieakkoord staan 1000 tijdelijke extra sociale huurwoningen in de huidige coalitieperiode. Ik wil kijken of de realisatie van meer sociale huurwoningen naar voren gehaald kan worden.” Ook Eibert Draisma (SP) merkt dat de ambitie in het college groter is dan de werkelijke prestatie tot nu toe. “We proberen ons aan de afspraken in het coalitieakkoord te houden. En dat akkoord is een compromis. De SP had, net als GroenLinks en de PvdA graag andere aantallen voor de woningbouw gezien. Vooral sociale woningbouw, daarnaar is de vraag het grootst.” 

Statushouders

Marco de Kat (Leefbaar Almere) constateert dat er geen sociale koophuizen meer gebouwd kunnen worden. “Er is nu extra druk door statushouders en vluchtelingen. Gewone zoekers hebben op dit moment pech”, stel De Kat. “Leefbaar Almere gaat nu vol voor sociale huur en extra aandacht voor langdurig woningzoekenden. Dat moeten we met een verordening regelen. Vraag blijft of dit ons gegund wordt vanuit Den Haag.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto